BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Накъде тече реката“ на Чавдар Ценов – книга за несбъднатите мечти

Представянето на романа „Накъде тече реката“ на Чавдар Ценов провокира постоянното присъствие на литературните дни „Ямбол чете“ да се замисли върху това как се живее с несбъднатите мечти.

Няма да съжалявате да прочетете този роман, препоръча водещият Тенко Тенев. Според него това е една много хубава градска съвременна проза и в него няма нищо насилено, а героите му са чудаци, самотници, които се движат с низ от много интересни жени.

Това е най-дълго писаната от мен книга, разказа самият Чавдар Ценов и сподели: „Някак си в първия момент не вървеше, стигнах донякъде, тя ми се съпротивляваше, захвърлих я и написах един роман. След време отново започнах, напреднах, но отново прекъснах и написах една книга с новели. Пак се върнах и трети път като почнах, продължи много дълго време и аз се хванах, че чакам да я зарежа  и да напиша нещо друго, но нищо друго не идваше и някак си се преборих с нея“.

Книгата се движи около един бивш учител по география, който много обича географията, но никога не е излизал извън България. Той познава света книжно, по някакви свои вътрешни съпротиви е зарязал кариера в университета, учителството и се движи по инерцията на живота.

В нея са преплетени и съдбите на още двама герои – историк, който има фикс идея да има апартамент, но все нещо не успява и професор, притежаващ хиляди книги, но неуспял да напише нито една.

Самият автор определи „Накъде тече реката“ като книга за несбъднатите мечти, която доказва, че може да се живее смислено и в тях.

Според критиката в книгата е описана мъжкостта на героите, защото те по-скоро пребивават и преживяват покрай жените си. Женските образи в книгата са предимно на успели хора, но те никога не са толкова интересни, колкото неуспелите, обясни позицията си авторът.

Изключително показателен за книгата е и цитатът, който е на корицата –въображаема реч която географът да произнесе от катедрата, ако се върне на учителското поприще: „Уважаеми млади хора – ще кажа, – най-важното нещо в живота е да знаете кои сте. Какво можете, какво бихте могли евентуално, а също – доколко го можете и доколко бихте го могли. Във връзка с това ви призовавам – не посягайте към мечтите на ближния! Мечтайте си вашите мечти! Което не означава, че те ще се сбъднат. Но пък означава, че първата ви крачка по мечтания път ще е правилна. А, да, и още нещо да не забравя, много е важно да го запомните. Мечтите не се сбъдват, те се осъществяват с всекидневни, целенасочени усилия. За по-напредналите, за рубриката „шест плюс“, така да се каже, бих добавил – понякога мечтите са по-заробващи от желанията, а и сигурни ли сте, че наистина желаете това, за което мечтаете?…“

Романът „Накъде тече реката“ на Чавдар Ценов е отличен с Наградата „Христо Г. Данов“ в раздел „Художествена литература“, но авторът сподели, че му е по-скъпа наградата „Дъбът на Пенчо“, която присъжда проф. Светлозар Игов.

Диана Иванова

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!