BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Над 50 служителки на „Телеинфоцентър“ останаха без работа

Без работа останаха над 50 служителки на „Телеинфоцентър“ – фирмата, която стопанисва спирките и павилионите към тях. От дни са затворени окончателно и последните павилиони, а на 4 май служителки се събраха на своеобразен протест пред Инспекция по труда, за да изразят недоволството си от нарушените им права и неизплатените им заплати и обезщетения и част от тях да подадат жалби.

Оказа се, че те са съкратени по различно време и на различни основания. Някои от тях имат да получават заплати за февруари и март, други имат да получават обезщетения при съкращаване, не им е изплатена и неизползваната отпуска. Политика на фирмата била заплатите да се бавят с 45 дни, за да няма кражби на стока.

Работниците се оплакаха, че са работили по 15 часа без санитарен възел, заплащали им 2,10 лв. на час и по 0,83 % върху оборота, но всичко заедно правело едва чиста минимална заплата. Павилионите не се зареждали заради задължения към доставчиците.

Според Търговския регистър до 29 април 2020 г. управител на фирмата се е водила Силвия Баева, но реално в Ямбол управленските функции е изпълнявал баща й Петър Баев, който е уволнил и работниците.

Някои от тях са уволнени по чл. 328 ал. 1 от Кодекса на труда заради намаляване обема на работа, но други още при постъпването им са били принудени да подпишат предизвестия и молби за напускане по взаимно съгласие с празни дати и сега са били освободени по този начин без право на обезщетение.

Офисът в Ямбол е закрит и вече няма никой в него.

При разговор с работниците Петър Баев им казал, че ще имат нов собственик и че другият собственик, който е с по-голям дял е взел решение те вече да не бъдат управители.

Справка в търговския регистър показва, че действително Силвия Баева е заличена като управител на 29 април, но тя все още продължава да бъде собственик с дял от 22 000 лв. Другият собственик – консултантска фирма от София „Грийн проджектс консултинг” ООД, притежава дял от 198 000 лв.

Заедно с медиите служителките подадоха жалби в Инспекцията по труда, където директорът Стоян Иванов им разясни, че има подаден и друг сигнал и в момента тече проверка. Той увери, че при неизплатени трудови възнаграждения на работодателя ще му бъде дадено задължително за изпълнение предписание да ги изплати.

„Молим прокуратурата да се самосезира, ние сме изгорели душички, нямаме заплати, нямаме средства да водим дела с него“, заявиха жените, отчаяни, че не могат да защитят правата си и да получат парите си.

Припомняме, че през 2011 г. фирма „Телеинфоцентър“ е сключила концесионен договор за стопанисване на спирките с община Ямбол за срок от 25 г. Справка в община Ямбол показа, че за 2020 година фирмата е платила първата си вноска, но дължи втората, която е със срок за плащане до края на годината, което на практика означава, че няма просрочени задължения към общината.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!