BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Международен ден на възрастните хора

 

„Пандемиите: оказват ли влияние на начина, по който остаряваме?“

 

На 1 октомври отбелязваме Международния ден на възрастните хора. Датата официално е определена на 14 декември 1990 г. с решение на Общото събрание на ООН. Денят има за цел да се повиши осведомеността относно проблемите на възрастните хора, да се отдаде почит и уважение и да се оцени приноса на хората от третата възраст към обществото.  

Темата на Международния ден на ООН за възрастните хора за 2020 г.  е „Пандемиите: оказват ли влияние на начина, по който остаряваме?“

Предизвикателствата на времето, в което живеем, поставят всички ни пред сложна ситуация, а децата и възрастните хора винаги са били най-уязвими на промените, които настъпват в света. Пандемията от COVID-19 е актуалното доказателство за това. Въпреки това ние вярваме, че само заедно, с подкрепа и грижа, бихме могли да се справим.

Предвид тревожната демографска тенденция в България: масово застаряване на населението, намаляване на раждаемостта, обезлюдяването на населените места е важно да се обърне по-голямо внимание на конкретните нужди и предизвикателства, пред които са изправени възрастните хора. Голяма част от тях живеят в самота, бедност и болести. Всеки един от тях се нуждае от домашен уют и медицинска грижа. Затова ние високо ценим усилията на работещите в сферата на здравеопазването и социалните услуги и техния съществен принос за доброто здраве на възрастните хора. От изключителна важност за поддържането и подобряването на здравето на хората от третата възраст е сестринството, тъй като работата на медицинските сестри е пряко свързана с поддържането и на менталното здраве на болните.

Световната здравна организация определи 2020-2030 г. като „Десетилетието на здравословното стареене”. Инициативата  е възможност да се обединят правителства, международни организации, професионалисти, академични среди, медии и частният сектор, които в период от десет години да предприемат съвместни действия за подобряване на живота на възрастните хора, техните семейства и общностите, в които живеят. Светът се обедини около Програмата за устойчиво развитие до 2030г и всички заинтересовани страни  поеха ангажимента, че никой няма да бъде изоставен и че всяко човешко същество може да реализира своя потенциал достойно и в здравословна среда.

В света вече има повече от 1 милиард души на възраст над 60 години, като повечето живеят в страни с ниски и средни доходи. Мнозина нямат достъп дори до основните ресурси, необходими за  достоен живот. Много други се сблъскват с редица бариери, които пречат на пълноценното им участие и място в обществото.

            Програма „Домашни грижи“ на БЧК е един от стожерите за подпомагане въвеждането в България на модел за комплексно предоставяне на здравни грижи и социални услуги по домовете, като форма на дългосрочна грижа за възрастни хора с хронични заболявания и трайни увреждания. Осъщественият  в периода 2012-2017 г. проект  „Домашни грижи за независим и достоен живот”, подкрепен от Българо-швейцарската програма за сътрудничество и в партньорство с Министерство на здравеопазването, Министерство на труда и социалната политика и Швейцарски Червен кръст, доведе до утвърждаване на този модел и първа законодателна уредба. Към настоящия момент БЧК изпълнява проекта „Иновативни модели за грижи в общността за хора с хронични заболявания и трайни увреждания“, отново съвместно с МЗ и МТСП и с подкрепата на Финансовия механизъм на ЕИП 2014-2021 г., благодарение на който разширява мрежата от Центрове „Домашни грижи“ в Северозападния регион на България и надгражда техните дейности с иновативна услуга – телеасистенция и телекеър. По този начин организацията ни успява да достигне до най-уязвимите и самотни възрастни хора, включително в малки и отдалечени населени места с ограничен достъп до медицински грижи и социални услуги.

Българският Червен кръст подкрепя възрастните хора и чрез своите проекти и програми се стреми да допринася за техния по-добър и достоен живот.

Благодарим на нашите възрастни доброволци с червенокръстки сърца, които високо ценим!

Източник: ЯмболПрес – пулсът на града

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!