BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Междувремието в творбите на Дона Неделчева

„В тези трудни сиви ноемврийски дни един истински светъл лъч е озарил нашата галерия – изложбата „Междувремие“ на Дона Неделчева“. С тези думи директорът на ХГ „Жорж Папазов“ Петко Йорданов откри експозицията, свързана с юбилея на художничката. „Дона е истински защитник, един от ревностните усърдни тамплиери на непреходните стойности в изкуството, надявам се да продължи и да го прави с още по-голяма любов и усърдие, каза още той.

Изложбата представи д-р Лора Маркова не само като дъщеря на художничката, а и като изследовател в областта на съвременното изкуство.

Тя изтъкна, че 38-та самостоятелна изложба на Дона Неделчева не е юбилейна и не е ретроспективна, но самото заглавие „Междувремие“ маркира времето, което минава, и се опитва да говори за времето, в което живеем.

Темпоралните измерения в живописта на Неделчева са свързани и с пространствени зависимости, с усещанията й за места, които са и реални, и имагинерни, познати и непознати, територии, които са категорични и символни, каза още Лора Маркова и допълни, че междувремието в картините на Неделчева и тези ареалии или онези междинни измерения между реалното и нереалното, се реализират в динамични пространствени структури и утвърдени живописни стойности.

За зрялата живопис на Дона Неделчева тя обясни, че се е откъснала от фигуративност и на моменти стига до чиста абстракция, а усещането за кинематографичност, като похват за улавяне на времето, се реализира в  композиционното търсене на движение, динамика и ритъм. Според Лора Марков уловеното време в картините е както субективно, така и с отпратки към нашата социална реалност.

„Между всички вариации на темата за време, които предлага изложбата, обединяващото е, че картините са дълбоко изживени и както писа акад. Светлин Русев 2016 г. за изложбата „/О/позиция“ – „живописта на Неделчева ни връща към съдържателното начало, там където истинското изкуство започва не от претрупаната художествена информация, а от преживяния личен живот“, с тези думи д-р Лора Маркова завърши представянето на експозицията.

В изложбата се открояват и два портрета – на Христо Фотев и Петър Марков. За него Лора Маркова сподели, че е напуснал живота без време и вече 18 г. тя и майка й живеят в състояние на междувремие – между минало и спомени и едно трансцедентно очакване на непознатото.

Самата Дона Неделчева сподели, че е голям оптимист, че винаги се опитва лошото да го превърне в нещо добро. Тя изрази своята непримиримост към обществото, което зачеркна културата. Тя заяви, че не може да възприеме как след като всички толкова  са се радвали на настъпилата промяна, са дошли дни, в които голям поет като Христо Фотев трябва да върви пеша от кв. „Иван Вазов“ до Народната библиотека, защото не може да си позволи да се качи на обществен транспорт, както и много актьори не успяха да преживеят театралната реформа, а съвсем пресният случай е професор художник да живее в каруца.

Дона Неделчева не скри, че това много силно я възмущава, но изрази съжаление, че справедливостта е много трудно постижима.

Петко Йорданов припомни, че ХГ „Жорж Папазов“ е откупила картината „Морска градина“, а самата изложба може да бъде видяна до 3 декември.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!