BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Любомиркотевото признание за Ямбол

Всичко, което съм направил през живота си дължа на моя град, на нашия град – на Ямбол. Аз никога не съм го напускал, не съм живял в него само през годините на следването ми. Това беше завет към мен, така са ме възпитавали – камъкът тежи на мястото си, човек трябва да работи за своя град, за своята къща, за своето семейство, за своя род. И аз съм много горд, че съумях да изпълня заветите на тези, които ми дадоха това ползотворно и благородно начало. Като казвам, че всичко дължа на Ямбол, то е безспорно, защото тук са моите роднини, моите приятели, моите близки, моите спомени, моите страсти и моите надежди, моите разочарования. Тук е протекъл целият ми съзнателен живот и аз съм съумял да обгърна и да изстрадам това битие.

Аз съм видял този град отвсякъде, аз съм го осмислил някак, аз съм се встрастил в битието. Сигурен съм, че никой не може да създаде що-годе вълнуващо произведение, ако то не е в някаква мяра искрено, в голяма мяра, ако не почива върху реални събития, реални случки, реални хора, реални преживелици. А цялото реално минало, настояще е било тук в този град.

Аз съм много благодарен на Ямбол, защото погледнато отстрани и отдалече той вероятно е някакъв прашен провинциален град с последната буква от азбуката и последна дупка на историята, но инак е много богат и със своята история, и със своето настояще, и със своите чешити, и със своите несъразмерности, дето всякога са много пъстри и много цветни, много вълнуващи.

Ямбол е град, който дава достатъчно храна на един писател, на един художник, на всеки който иска да го види по-различно, по-интересно, по- характерно.

Ямбол е вълнуващ град и хората тук са чешити, особени хора, странни анархисти, за които анархизмът не е политическа доктрина, а състояние на духа – хора своеглави, както казва Антон Страшимиров – със свой тертип, със свои навици, със свои табиети. Благодарение на тях написах тези книги и съм сигурен, че и за в бъдеще пак на тях ще се опирам и пак на тях ще разчитам. На всички вас, на този наш град! Благодаря ви!

Думите на Любомир Котев на тържественото честване на неговата 70-годишнина и представянето на трите му нови книги на 6.10.2020 г.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!