BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Либерализирането на вноса от Меркосур е заплаха за българското селско стопанство, смята Иво Христов

Евродепутатът е отправил запитване към министър Десислава Танева за позицията на България относно земеделските аспекти на споразумението ЕС – Меркосур

 

Брюксел, 9 октомври 2019 г. – Поетапното либерализиране на вноса на селскостопански продукти от търговския блок Меркосур е заплаха за основни сектори на българското земеделие, смята Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.

Евродепутатът съобщи, че е отправил питане за официалната позиция на Република България в контекста на финализирането на споразумението на ЕС със страните от Меркосур, що се отнася до сектор „Земеделие“. 

„Предвижда се споразумението да включва поетапно намаляване и елиминиране на митата за широк набор от стоки, в т.ч. либерализиране на 82% от вноса на селскостопански продукти от четирите страни, членуващи в Меркосур. За важни сектори за България, като производството на говеждо, свинско и пилешко месо, ориз и мед, също се предвижда поетапно либерализиране на вноса от търговския блок“, посочва в питането си Христов. 

Той поясни, че в изпратения до него отговор министърът на земеделието и храните Десислава Танева го информира, че за България най-уязвим е секторът на пчелния мед. В утвърдената от Министерски съвет българска позиция се казва още, че въвеждането на квота от 45 000 тона за внос на пчелен мед в ЕС от страните от Меркосур би могло да окаже реален пазарен натиск върху цената, на която се изнася българският пчелен мед – (средно 4 долара / килограм през 2018 г.). По-голямата част от българския пчелен мед в момента намира добър пазар именно в ЕС – Германия, Полша, Австрия и др. 

Като друг проблемен за страната ни сектор е идентифициран и този на птичето месо. „България подчерта, че безмитният внос на 180 000 тона птиче месо представлява сериозен проблем и отбеляза, че страната ни има въпроси относно контрола, оценката на риска, защитните механизми за земеделските производители и използването на предвидения от европейската комисия кризисен резерв“, се казва още в отговора на министър Танева. 

Изпратено е писмо до комисаря по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган с допълнителни въпроси от значение за страната ни, посочва тя. 

Припомняме, че в края на месец септември, на заседание на Комисията по земеделие и развитие на селските райони, Иво Христов отправи питане към Европейската комисия относно мерките, които тя предвижда за защита на европейските пчелари в случай на силен натиск от страна на Меркосур, какъвто се очаква скоро. „Кога и как може да бъде задействан такъв защитен механизъм и ако няма такъв, какво предвижда ЕК да защити европейските пчелари?“, попита българският евродепутат, уточнявайки, че пчеларите в ЕС са поставени пред редица трудности, а за голяма част от тези в България това е малък, но важен допълнителен поминък.

Пресцентър 

 

Източник: ЯмболПрес – пулсът на града

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!