BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Легендарният цепелин L 59 в изложба на ямболския Музей на бойната слава, откриване на 22 септември

01_L 59

Историята на ямболския цепелин, влязъл в световната военна история с рекорд по най-продължителен полет, е централната тема в най-новата експозиция на ямболския Музей на бойната слава. Изложбата ще бъде открита на 22 септември, неделя, в рамките на честването Деня на независимостта, организирано от община Ямбол.

Експозицията ще бъде представена от 11.00 часа в специално отредената за 03_hangar_Yambol - 1_under constructionнея зала в дворното пространство на музея. Изложбата е оформена в два сегмента – „Цепелиновото летище край Ямбол(1916-1918г.)” и „Отбрана на 29 пехотен Ямболски полк при Добро поле”.

Любопитен момент от военната история на града се свързва именно с легендарния цепелин L 59 – една от двете най-големи немски летателни машини, използвани през Първата световна война. През ноември 1917г. дирижабълът прави най-дългия регистриран полет – 95 часа и 5 минути без междинно кацане. Екипажът му прелита 6800 километра от Ямбол до столицата на Судан – Хартум и успешно се връща в  Ямбол.

04_hangarВ Музея на бойната слава посетителите могат да видят макет на цепелина в мащаб 1:24, под който е изработена релефна карта на местността с разположението на цепелиновото летище край Ямбол. Самото летище е било с впечатляващи размери, като освен хангар за цепелина, обслужващата инфраструктура е включвала водородна станция, електро, радио и метеорологична станция, също така ремонтна работилница, жилища за 400 души и дори офицерско казино.

Втората част от изложбата е посветена на славния боен път на 29 пехотен Ямболски полк при Добро поле от Първата световна война. С първоначална 05численост от над 80 офицера и 5000 подофицери и войници в началото на войната, след многобройни битки, към септември 1918г. в състава на полка остават едва 1728 войници, под командването на 48 офицери. Посетителите могат да разгледат част от отбранителната позиция, в която са разположени огнева позиция на 75 мм артилерийско оръдие „Skoda-werke” и позицията на предвестника на танковете – 53 мм куполно оръдие система „Круп – Грюзон” 1889/1916г.

Откриването на новата експозиция ще бъде предшествано от официална церемония по честване Деня на независимостта на България, отново в района на Музея на бойната слава. По традиция програмата започва с изпълнения на 06ямболския Духов оркестър при НЧ „Съгласие – 1862“.

В 10.30 часа ще бъде тържественото издигане на националния флаг, последвано от празнично приветствие от кмета на града Георги Славов и отслужване на благодарствен молебен.

Празничният 22 септември ще бъде Ден на отворени врати в Музея на бойната слава от 10.00 до 16.00 часа.

 

Церемония по повод 111 години от обявяването на Независимостта на България

 

ПРОГРАМА

22 СЕПТЕМВРИ, МУЗЕЙ НА БОЙНАТА СЛАВА – ГР. ЯМБОЛ:

 

10:15 часа – Празнична програма на Духов оркестър – Ямбол

 

10:30 часаРитуал за издигане на националното знаме

               Слово на кмета на община Ямбол

               Благодарствен молебен

             

11:00 часа – Откриване на изложба „Диорами от периода на Първа световна война /1915 -1918г./

 

Ден на отворени врати в Музей на бойната слава – Ямбол

Начален час: 10:00 ч. – 16:00 ч.

Място: Музей на бойната слава – Ямбол

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!