BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

“Кукерландия 2020” започна с детски фолклорен празник

Двадесет и първото издание на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“ – 2020 започна с Детския фолклорен празник „Аз съм кукерче“. За първи път той се провежда на открито, за да стане достояние на повече хора. Половин час преди началото на празника в пространството до община “Тунджа” бяха подредени творчески работилници “Тайната на кукерската маска – майсторите разказват и показват”.

Всички тунджански майстори на маски и на кукерски аксесоари – Мария Кьосева от Кабиле, Живко Желязков от Могила и Стефан Стоянов от Чарган бяха изложили творенията си и посрещаха всички желаещи да научат повече за техния занаят.

Майсторите на цветните фасади – художниците Николай Димитров и Даниел Дубаров, които обновяват все повече сгради в община “Тунджа”, бяха подготвили изненада за децата, като им дадоха възможност да оцветят огромна маска от стиропор. В специално обособени шатри най-малките участници в празника можеха да оцветяват книжни маски, а Радостина Колева им показваше как могат да тъкат.

В празника се включиха деца от детски градини и училища от община Ямбол и община “Тунджа”. На голямата сцена малките кукери представиха кукерски обичаи, а някои от тях показаха завидни заложби в наричането и в игрите. Малчуганите, пазители на народните традиции и вестители на доброто, бяха приветствани от заместник-кметовете на община Ямбол Енчо Керязов и на община “Тунджа” Станчо Ставрев.

Дъждът и вятърът се опитаха да объркат празника, но кукерчетата се оказаха по-устойчиви и продължиха с представянето на обичаите си.  Всички участници във фолклорния празник получиха грамоти за принос в съхраняването и популяризирането на народните традиции.

По-късно следобяд  в сградата на Общински детски комплекс – Ямбол се състоя награждаването на тринадесетте призьори от Националния конкурс – изложба по приложно изкуство „Кукерландия“, в който участваха деца и ученици от 6 до 13 години от двадесет институции от три области: Ямбол, Сливен и Бургас. Наградите връчи Енчо Керязов, заместник-кмет на община Ямбол.

В сградата  на ОДК – Ямбол е експонирана изложба на най-добрите творби, които бяха оценени от жури в състав: председател – доц. д-р Златомира Герджикова и членове – Нина Цонева и Ангелина Стоева.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!