BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Концерт на Камерен оркестър „Дианополис“ на 11 октомври с гост диригент Найден Тодоров и Павел Златаров, цигулка

Ямбол, 23.09.2020 г.

На 11 октомври, неделя, от 11:00 часа в зрителната зала на Община Ямбол почитателите на класическата музика в Ямбол ще се насладят на концертните изпълнения на Камерен оркестър „Дианополис“ с концертмайстор Красимира Султанова.

В програмата са включени „Четирите годишни времена“ на Антонио Вивалди и „Паскалия“ на Георг Фридрих Хендел.

От днес билетите за концерта са в продажба на касата в Културно-информационен център „Безистен“, която работи от понеделник до събота, от 9:30 часа до 17:00 часа. В деня на концерти – 11 октомври, билети ще се продават във фоайето на зрителната зала на Община Ямбол.

Концертът е с участието на гост диригент Найден Тодоров и Павел Златаров, цигулка.

Гостите на концерта са сред най-известните имена на класическата музика в България.

Найден Тодоров е един от най-талантливите съвременни български музиканти, изявяващ се с ярки интерпретации в различни жанрове.

Роден е в Пловдив и първите си уроци по пиано получава на петгодишна възраст, а на 16 години прави диригентския си дебют. Още като ученик той печели награди от наши и международни конкурси, а през 1990 година създава и свой младежки оркестър, с който повече от 10 години осъществява редица концерти в България, Австрия, Чехия, Словакия и Германия и записва няколко компактдиска. По това време започва да учи дирижиране при дългогодишния главен диригент на Пловдивска опера Кръстю Марев.

През 1993 година Найден Тодоров получава покана от главния диригент на Врачанска филхармония Веселин Байчев за професионален дебют като диригент. Същата година завършва с отличие музикалното училище „Добрин Петков“ в Пловдив и продължава обучението си по оркестрово дирижиране при професор Урош Лайовиц, хорово дирижиране при професор Гюнтер Тойринг и оперно дирижиране при професор Конрад Лайтнер в Университета за музикално и сценично изкуство във Виена. По време на своето следване той е стипендиант на Фондация “Борджезе”, Фондация “Св. Св. Кирил и Методи”, Ротари клуб – Виена, Ротари клуб – Йерусалим и швейцарската фондация “Джордж Уохтер”.

През 1995 година започва първата си постоянна работа като диригент на симфоничния оркестър във Враца, няколко години по-късно е назначен и за главен диригент на Видинския симфоничен оркестър.

През 1996 година е поканен от израелската фондация „Ленард Бърнстейн“ в Академията Рубин в Йерусалим, където специализира при диригента на Израелската филхармония Менди Родан. Същевременно свири като тромпетист в симфоничния оркестър в Йерусалим, където има възможността да работи с музиканти като Дейвид Шалон, Серджо Комисиона, Лорин Маазел, Кшищов Пендерецки и много други.

Запознанството през 1996 година в Лос Анжелис с големия композитор Джери Голдсмит разтваря пред младия диригент вратите към един нов свят – филмовата музика. Оттогава Найден Тодоров редовно прави концерти, посветени на този жанр.

През 1997 година той създава в Пловдив фестивала „Тракийско лято”. Година по-късно получава първия си постоянен международен ангажимент – в Хайфа, Израел, със Северно-израелския симфоничен оркестър, където е избран между повече от 150 кандидати за постоянен диригент на оркестъра.

През 2000 година, само на 26 години, е поканен за музикален директор на Пловдивската опера и филхармония, като се оказва най-младият диригент в България на такава позиция.

През 2001 година Найден Тодоров излиза за първи път на сцена с оркестъра на Софийската опера, в концерт на първия майсторски клас на голямата българска дива Райна Кабаиванска. През годините той дирижира не само концерти на майсторските ѝ класове със Софийската опера и Софийската филхармония, но и нейни концерти в Италия и Испания.

Осъществява и концерти и записи на множество оперни албуми с различни певци, сред които Анна Томова Синтова, Александрина Милчева, Румен Дойков и Орлин Анастасов.

По покана на големия български диригент Михаил Ангелов Найден Тодоров работи в периода 2003-2005 година като художествен ръководител на Оперно-филхармонично дружество Бургас. Няколко години по-късно, отново по покана на Михаил Ангелов, заема тази позиция и в хор „Дунавски звуци“ в Русе.

В периода 2005-2017 година Найден Тодоров е директор на Държавната опера в Русе, с която участва в множество престижни форуми в различни страни в цяла Европа. За работата си с Русенската опера Найден Тодоров получава различни награди, сред които няколко „Кристални лири”, „Златна книга”, „Емил Чакъров“, „Музикант на годината”, а през 2016 година е удостен и със званието „Почетен гражданин“ на Русе.

През 2013 година Найден Тодоров се дипломира като мениджър в областта на културата в Нов Български Университет, където през последните години е поканен да изнася лекции. Като част от преподавателската му активност са и майсторски класове в Португалия и Испания. През 2013 година е член на журито на Международния конкурс за диригенти „Син Дунав“, а през 2016 година е и негов председател. През 2019 година той е председател и на престижното жури на певческия конкурс „Гена Димитрова“.

Найден Тодоров участва и в редица международни кросовер проекти, между които поредица концерти с кийбордиста на „Дийп Пърпъл“ Джон Лoрд, както и специални проекти с американската поп-певица Анастейша, Дъги Уайт от „Рейнбоу“ и концерти със звезди от света на мюзикъла като Анна-Мария Кауфман, Стив Балсамо, Касия Ласка и много други.

През годините Найден Тодоров е работил в България с абсолютно всички симфонични оркестри и оперни театри, но особено свързан е със Софийската филхармония, с която дебютира през 2001 година. През 2004 година той е обявен за нейн постоянен гост диригент, по-късно става главен гост диригент, а от началото на 2017 година е избран и за нейн директор.

Със Софийската филхармония го свързва дълъг и интензивен творчески път. През 2005 година Найден Тодоров получава своята първа „Кристална лира” за изпълнението със Софийските филхармоници на Втора симфония от Густав Малер.

За популяризирането на българската музика със същия оркестър получава и наградата на Съюза на българските композитори „Златно петолиние“, по-късно и наградите „Златна книга“, Плакет на Президента на Република България и много други.

От 2018 година, като част от образователната политика на Софийската филхармония, Найден Тодоров става водещ на предаването за класическа музика на Българската национална телевизия – „На концерт с БНТ 2“.

През 2019 година, за концертите си със Софийската филхармония, Найден Тодоров е избран от слушателите на Българското национално радио за втори път за „Музикант на годината”.

Павел Златаров е сред най-ярките представители на младото поколение български цигулари. Неговото обучение преминава под ръководството на едни от най-изтъкнатите педагози на българската цигулкова школа: проф. Минчо Минчев, проф. Дора Иванова, Людмила Иванова. На 24 години той печели конкурса за престижното място на концертмайстор на Софийската филхармония, което дава голям тласък на по-нататъшното му развитие като цигулар и солист. Той изнася концерти като солист на водещите български симфонични оркестри- Софийска филхармония, Пловдивска филхармония, симфоничните оркестри на Шумен, Пазарджик, Видин и Бургас.

Павел Златаров е лауреат на трета награда на Международния конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров”-Шумен през 1999 година. През същата година е номиниран от слушателите на „Алегро Виваче” за млад музикант на годината.

Златаров има магистърска степен по дирижиране от Борда на кралските училища по музика – Лондон и често застава пред оркестъра в образователните детски концерти на Софийска филхармония и „Фортисимо Фамилия“. Обучението си по диригентско майсторство започва през 2003 година като частен ученик на проф. Васил Казанджиев. Павел Златаров е и солист на квартет „Филхармоника“.

 

 

 

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!