BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Исторически музей издаде юбилеен сборник на Илия Илиев

pod ch

Юбилеен сборник на бившия директор Илия Илиев издаде Регионалният исторически музей в чест на неговата 70-годишнина. Изданието “STUDIA IN HONOREM ILIA ILIEV” е брой 9 на „Вести на Ямболския музей” и е израз на уважение към уредника, археолога, директора и учен Илия Илиев.

Илия Кръстев Илиев е роден в гр. Ямбол през 1948 г. Завършва Техникума по механотехника Иван Райнов, а през 1972 г. – Великотърновския университет Св. Св. Кирил и Методий, специалност История. През 1976 г. започва работа като уредник в отдел Археология на тогавашния Окръжен исторически музей в гр. Ямбол. Назначаването на Илия Илиев съвпада и с разделянето на археологическия фонд на музея на четири отделни фонда – Праистория, Античност, Средновековие и Нумизматика, като той поема фонд Праистория и се профилира в тази област на археологията. Още с постъпването си, като представител на ОИМ – Ямбол, е включен в експедициите Сакар и Аполония – Странджа, ръководени от проф. Александър Фол.

MUZEI 3В първите си години като археолог Илия Илиев участва и в проучванията на селищната могила при с. Дядово, Новозагорско. През 1977 г. ръководи първите самостоятелни археологически проучвания на ОИМ – Ямбол, като извършва спасителни разкопки на светилището на Тракийския конник край с. Дряново, Ямболско. В края на  същата година под ръководството на ст. н. с. Петър Детев участва в спасителните проучвания на праисторическата Марчева могила в гр. Ямбол.

MUZEI 6През 1979 г. става част от научния колектив, проучващ Тракийския и античен град Кабиле, като до 1985 г., заедно с  Диана Гергова от НАИМ – БАН, проучват селищната могила Ясъ тепе, разположена на 2 км югоизточно от античния град.

От 1983 г. до 2003 г. Илия Илиев е неизменен заместник-ръководител на българо-германската експедиция в землището на с. Драма, Ямболско.

MUZEI 2През 90-те години на ХХ век Илия Илиев е включен в Проблемната група Археологическа карта на България, в резултат на което на територията на област Ямбол са регистрирани над 300 нови археологически обекта.

В периода 2002 – 2011 г. Илия Илиев е и директор на Ямболския музей, като през 2007 г., под негово ръководство, музеят се превръща в регионален.

MUZEI 7Илия Илиев е автор на над 50 научни публикации в България и чужбина, които са отразени в пълната  библиография, поместена в изданието.

В него са включени 21 статии от 32 автори от България, Германия, Финландия, Дания и САЩ. Публикациите обхващат широк тематичен и хронологически диапазон, разглеждайки сакралния и ежедневния живот от ранния неолит до средновековната епоха. Девет от статиите са на английски, немски или руски език.

От 7 октомври 2019 г.  сборникът ще може да бъде изтеглен безплатно в PDF формат от сайта на музея: http://yambolmuseum.eu/

На пресконференция за представянето на изданието настоящият директор на музея д-р Стефан Бакърджиев благодари на Илия Илиев с признанието, че дължи на него всички знания усвоени след университета като работа на терен и като научна дейност, защото е започнал при него преди 22 г.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!