BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Довършването на болничния комплекс се отлага неизвстно за кога

ch 11- 2

Повече от месец беше нужен на Св. Пантелеймон“ – Ямбол да прекрати обществената поръчка за доизграждане на болничния комплекс в Ямбол, заради отстраняване на единствения участник. Още на 23 юли комисията отвори ценовата оферта и установи, че тя е с над 10 млн. лв. по-висока от обявената прогнозна стойност. Офертата беше 36 801 666,73 лв. с ДДС, а обявената прогнозна стойност е 26 700 000 лв. с ДДС.

Единственият участник  в процедурата беше Дружеството по Закона за задълженията и договорите „Хидро  Вод  строй”, в което влизат „Хидрострой ” АД София и „ВДХ ” АД София. Той подаде оферта на 8 юли, а на 9 юли се събра комисията, за да отвори офертите и да установи дали те отговарят на изискванията.

Още на 2 юли е бил  зададен въпрос към комисията: „ако при представянето на своето ценово предложение участникът е надвишил обявената прогнозна стойност на поръчката, то същият ще бъде ли отстранен от по-нататъшно участие в процедурата?” и отговорът на запитването е: „Както е посочено в Документацията за обществената поръчка, Участник, който е предложил обща цена за изпълнение на поръчката, надхвърляща прогнозната стойност, ще бъде отстранен от по-нататъшно участие в процедурата”.

ch 11На 23 юли комисията беше в състав председател външният експерт инж. Евелина  Колева и членове – юрисконсултът на болницата Димитрина Димитрова и представителите на община Ямбол – инж. Радостин Евтимов, инж.  Иван Драгоев и Мария Караиванова, която влезе като резервен член. Още тогава в протокола е посочено, че единствения участник не е изпълнил условията и те ще направят предложение той да бъде отстранен, след което са представили доклад на възложителя – МБАЛ „Св. Пантелеймон“. Едва 1 месец и 11 дни по-късно – на 4 септември е взето решението за отстраняване на участника и за прекратяване на процедурата.

Припомняме, че на 16 май беше обявена обществена поръчка за избор на изпълнител за доизграждане  на болничния комплекс. В нея е заложено доизграждането  на блок 2, който е основната болнична сграда с главното приемно фоайе на болницата. Сградата включва операционен блок за цялата болница, отделения „Образна диагностика”, „Трансфузионна  хематология”, „Акушерство и гинекология”. В сутерена ще се намират зоните за стерилизация и дезинфекция, а блок 1 е стационарен блок с болнични отделения с 250 легла, административно-стопански блок, клиничните лаборатории  и консултативно-диагностичния блок. В обществената поръчка не се включват ниво приземен етаж (б. р. където вероятно ще бъде Спешно отделение, но то ще се изгражда по друг проект) и етаж 11 и 12.

На 8 май Министерски съвет прие решение за даване на съгласие за извършване на парична вноска в капитала на „Многопрофилна  болница за активно лечение „Св . Пантелеймон “ – Ямбол“ АД – Ямбол. Предвижда се капиталът на лечебното заведение да бъде увеличен с парични вноски в размер до 27 000 000 лв . за периода 2019 – 2021 г.

Съобщено беше, че увеличението на капитала ще се извърши чрез издаване на нови акции, след извършване на парични вноски – през 2019 г. – вноска в размер на 8 100 000 лв .; през 2020 г. – вноски в размер до 13 500 000 лв .; през 2021 г. – вноски в размер до 5 400 000 лв .

При последната промяна на капитала на болницата на 14 юни 2019 г. в Търговския регистър все още не беше записана промяната с 8,1 млн . лв ., а капиталът беше увеличен само с 484 673 лв . и вече е 10 749 090 лв.

Кандидатствалите  за участие в обществената поръчка фирми са с дългогодишен опит в строителството. В тях има и ямболско участие – според Търговския регистър представител на „Хидрострой ” е Живко Недев, бивш директор на Областно пътно управление – Ямбол, той е и член на Съвета на директорите на акционерното дружество, а „ВДХ ” АД е новото наименование на „Водстрой   98” и от 2016 г. е придобито от „Хидрострой ” АД.

Не е ясно дали обществената поръчка за доизграждане на болничния комплекс към МБАЛ „Св. Пантелеймон” АД ще бъде обявена наново, но е ясно, че довършването на болничния комплекс се отлага на този етап.

 

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!