BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Депутатът Мария Цветкова: За 120 години ямболските спортисти са скочили много нависоко и много надалеко и са понесли името на Ямбол на крилата на славата

Народният представител от ВМРО Мария Цветкова бе гост на тържеството по повод 120-годишнината от създаването на организирано физкултурно движение в Ямбол. Тя разгледа с интерес музейната сбирка „Спортната слава на Ямбол“, която бе открита в Културно-информационния център „Безистен“ и присъства на награждаването на изявени спортисти, треньори и деятели, прославили града си с постигнатите високи успехи. Цветкова, която е избрана като депутат от родния си град Ямбол, отправи поздравление към своите съграждани: 

Началото на организирания спорт в Ямбол е поставено през 1900 г., когато е основано дружество “Тракийски юнак”. Тогава са направени първите опити за скачане нависоко и надалеко в уроците по гимнастика, а 120 години по-късно с гордост мога да кажа, че ямболските спортисти са скочили много нависоко и много надалеко и са понесли името на града ни на крилата на славата. 

Поздравявам плеядата ямболски състезатели, допринесли през годините за развитие на българския спорт, спечелили шампионски титли, купи и медали. Личности, които ни изпълват с гордост с успехите си, прославили не само Ямбол, но и България на международните спортни полета, издигнали и развяли високо българския национален флаг по световни и европейски форуми!

Нека се радваме на таланта и упоритостта на младите ямболски спортисти днес и на труда и уменията на техните треньори. Пожелавам им високи спортни успехи, достойно да представят именитите си клубове, да продължат традициите на легендарната ямболска спортна школа.

Радвам се, че на тържественото честване на 120-годишнината от създаването на организирания спорт в града бе открита музейната сбирка “Ямболска спортна слава”, която ни дава възможност да се докоснем не само до успехите и таланта на ямболските легенди в българския спорт, но и до техния труд, хъс и сърце, без които успехът е обречен!

Девизът на първото спортно дружество в Ямбол “Тракийски юнак”, написан от нашите предци преди 120 години е актуален и днес и за в бъдеще: “Здрави и силни, дружно за Отечеството!” Девизът казва всичко.

Честит празник!” 

Мария Цветкова поздрави сърдечно легендарната ямболска лекоатлетка Тотка Петрова, която бе сред наградените, оставили трайна следа не само в българския, но и в световния спорт. Петрова е Спортист №1 на България и на Балканите за 1977 г., два пъти световна студентска шампионка на 800 м. и на 1500 м., с два световни студентски рекорда, рекордьорка на България с неподобрен национален рекорд и до днес на 1500 м, два пъти носителка на Световна купа и още много отличия от европейски, балкански и национални шампионати. Неин треньор е Йордан Атанасов, който е баща на Мария Цветкова. Тя се гордее, че той е създал редица шампиони и медалисти, спечелили над 500 медала за Ямбол от национални шампионати и над 50 от международни първенства. На тържествен прием, като един от треньорите-доайени на ямболския спорт Йордан Атанасов бе удостоен с плакет от кмета на Община Ямбол Валентин Ревански, заедно с друг заслужил треньор – по бокс Димитър Мутафов.

Мария Цветкова изразява своята признателност към всички изявени ямболски спортисти, които бяха наградени, сред които: Димитър Минчев – четири пъти световен и три пъти европейски шампион по акробатика и неговият треньор Димитър Плочев; Баю Баев, Петър Киров и Станка Златева – светила в българската и световната борба, Даниел Асенов – многократен европейски шампион по бокс за юноши и мъже с треньор Димитър Мутафов, Вълкана Тошева – европейска шампионка с пет световни рекорда и медали от световни първенства по вдигане на тежести, Георги Глушков – легенда в българския баскетбол, първият играч от Източна Европа в НБА, Енчо Керязов – еквилибрист със световна слава и много други, които заслужиха признанието на организаторите и на ямболската общественост.

Цветкова им желае здраве, дълголетие и непобедим дух. По повод 120-годишнината от създаването на организирания спорт в Ямбол тя поздравява специално и ръководството, състезателите и треньорите от клуба по лека атлетика „Тунджа“, за който се е състезавала, а сега подпомага финансово.

Пресцентър на ВМРО

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!