BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Георги Господинов е номиниран за европейската литературна награда Angelus

 

Романът „Физика на тъгата“ на Георги Господинов е номиниран за европейската литературна награда Angelus. Това съобщи самият писател на личния си профил във „Фейсбук“ вчера. Наградата е полска и се връчва от 2006 г. във Вроцлав за книга, публикувана на полски от жив автор. Господинов попада сред финалистите за втори път след 2012 г., когато беше номиниран за сборника с разкази „И други истории“.

Според регламента на наградата тя се връчва писатели от Централна Европа, чиито произведения „се занимават с най-актуалните теми на съвремието, предизвикват размисъл и разширяват знанията за други култури“. Отличието представлява статуетка на Ева Росано, към която вървят 150 хил. злоти (около 35 хил. евро) за писателя и 20 хил. злоти за преводача. Наградата се финансира от общината във Вроцлав.

Преводач на „Физика на тъгата“ на полски е Магдалена Питлак, а останалите номинирани заглавия са 6. Техните автори са от Русия, Украйна, Австрия и Чехия. Сред носителите на отличието досега са Светлана Алексиевич, Мартин Полак и Юрий Андрухович.

В събота анимационният филм на Теодор Ушев по романа имаше своята премиера на филмовия фестивал в Торонто. Междувременно започна и разпространението на филма на английски и френски език.

Източник: ЯмболПрес – пулсът на града

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!