BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Ямбол могат да гласуват 66 287 избиратели

DSC01401

В Ямбол имат право да гласуват 66 287 избиратели. Това показват публикуваните предварителни избирателни списъци. В тях са вписани всички, които към 26 април 2019 г. имат постоянен адрес в общината, навършили са 18 години, не са поставени под запрещение и не са лишени от свобода. До 12 октомври е срокът, в който избирателите могат да подадат искане да гласуват по настоящ адрес, но то се подава в съответната община, след което те ще бъдат извадени от избирателните списъци, където фигурират по постоянен адрес.

До 19 октомври е срокът за отстраняване на непълноти и грешки в избирателния списък. Проверка може да се направи на сайта на община Ямбол и на адрес grao.bg/elections. Може и да се изпрати SMS с ЕГН на 18429 (0,25 лв. без ДДС), както и да се провери с обаждане на безплатния телефон 0800 1 47 26.

Ако някой е променил адресната си регистрация след 26 април, има право да гласува единствено в общината по предишната адресна регистрация.

Избиратели, които в изборния ден са в лечебно заведение, в домове за стари хора и други институции, могат да гласуват, ако на съответното място е образувана избирателна секция и отговарят на условията да гласуват.

Пълнолетните ученици и студенти могат да гласуват по постоянен адрес, като за целта се освобождават от учебни занятия в деня след изборите.

До 12 октомври е и срокът за заявяване на желание за гласуване с подвижна избирателна кутия.

Променени за тези местни избори са и преференциите. Пренареждане на листата на база на тях вече може да стане доста трудно. Преди това ставаше, ако кандидатът е получил над 7 % от общинската избирателна квота, която се определя като действителните гласове се разделят на броя на съветниците.

Сега може да стане, ако кандидатът е получил 7 % от гласовете подадени за кандидатската листа.

Т. е. ако гласуват 30 000 избиратели в Ямбол общинската избирателна квота ще бъде 810 души и 7 % от нея са 57 – по старите правила с толкова преференции може да се измести някой  по-напред в листата. При сегашните правила, ако за дадена партия са гласували 10 000 избиратели, за да започне разместването, кандидатите трябва да имат 700 преференции.

Другата новост при преференциите, която беше въведена още за евроизборите, е, че непосочени преференции вече не отиват при водача на листата.

Изборите ще се проведат само след 25 дни, по-важно е като граждани да направим информиран избор.

 

 

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!