BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Възнагражденията и издръжката на приемните семейства са предвидени в предстоящия Закон за бюджета

Ямбол, 16.10.2020 г.

От 2021 г. възнагражденията и издръжката на приемните семейства са предвидени в предстоящия за одобрение Закон за бюджета, а останалите разходи ще продължат да се осигуряват чрез проект „Приеми ме 2015″, който се удължава до края на следващата година, съобщават от община Ямбл.

В близко бъдеще следва да бъде приет и национален стандарт за приемната грижа, със съответната методика, в която основополагащо става регламентирането на функциите на всички страни, ангажирани с предоставянето на услугата, а именно – отделите „Закрила на детето“ в дирекциите „Социално подпомагане“, областните екипи по приемна грижа, приемните родители.

От началото на проекта през 2015 г. досега в приемна грижа в цялата страна  са обхванати над 5 700 деца. Според единодушното мнение на експертите по закрила на детето приемната грижа е най-добрата алтернатива за дете, което не може да бъде настанено при близки. Самият проект „Приеми ме 2015“ е окачествяван като един от най-успешните по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“.

„Планирането на развитието на приемната грижа на база анализ на потребностите от приемни семейства в даден регион остава важен фактор, за осигуряване на необходимите приемни семейства по брой и профил, както и намаляване на броя на незаетите приемни семейства“, подчерта ръководителят на проекта Огнян Христов.

В момента Областният екип по приемна грижа при Община Ямбол по проект „Приеми ме 2015“ проучва и обучава две семейства – нови кандидати за професионални приемни родители от областта. Всички заинтересовани, които желаят да получат повече информация за приемната грижа и условията за кандидатстване, могат да потърсят контакт с Областния екип по приемна грижа,  в Комплекса за социални услуги за деца и възрастни в гр. Ямбол, на адрес: ул. „Търговска“ 120.

Двадесет и седем са утвърдените приемни семейства  по проект „Приеми ме 2015“  в Ямболска област към края на м. септември 2020 г. В петнадесет от тях има настанени деца, останалите дванадесет са свободни – две в община Ямбол, две в община Тунджа и осем – в община Елхово. Причината – липса на деца, подходящи за настаняване в условията на приемна грижа, както и субективни причини – отсъствие на приемните родители от страната, здравословни проблеми, които възпрепятстват настаняването.

Пресцентър на община Ямбол

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!