BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Втори фолклорен фестивал „Заиграло ми лудо младо“ ще се проведе в Ямбол

01

За втора поредна година Ямбол ще бъде домакин на фолклорния фестивал „Заиграло ми лудо младо“. Петнадесет клуба по народни танци от цялата страна ще представят своите разработки на автентични хора на 5 октомври в Спортна зала „Диана“.

Фестивалът е с конкурсен характер. Участниците ще преминат през три етапа: представяне на характерно, популярно хоро от етнографската област на формацията, хореографска разработка на хоро по избор и надиграване на разработка на дайчово хоро. Професионално жури от утвърдени специалисти в областта на българския танцов фолклор ще оценяват групите: проф. д-р  Антон Андонов – ръководител на катедра „Хореография“ при Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в гр. Пловдив, г-жа Мария Градешлиева – директор на национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев” в гр. Котел и председателят на журито г-н Петър Димитров – директор и главен художествен ръководител на ансамбъл „Тунджа“ – Ямбол. Отличените състави ще получат плакети, грамоти, парични и предметни награди.

Фолклорното шоу е с начален час 10:30 в Спортна зала „Диана“. Час преди  конкурсната програма, в 9:30 ч. всички участници се събират на пл. „Освобождение“ около Безистена, където ще се извие пищно българско хоро. От там те ще дефилират по централната пешеходна улица към Градския парк. В 10.00 ч. цветното шествие ще спре на обновения мост над р. Тунджа, за да зареди с още настроение жителите и гостите на града, като всеки може още веднъж да се включи в празнично хоро. Крайната спирка на дефилето е зала „Диана“ в парка, където през целия ден ще тече танцовата надпревара. Събитието е с вход свободен.

Организатори на фолклорния фестивал са община Ямбол, танцов клуб „Оренда“ и Общинско предприятие „Туризъм и култура“.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!