BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ВМРО: Отпадането на ограничителните мерки в циганския квартал са прибързани

В

МРО призовава Прокуратурата да започне проверка кой и защо манипулира хората от огнището на COVID-19 в Ямбол да не носят маски и ги лъже, че зараза няма!

Отпадането на ограничителните мерки в циганския квартал са прибързани.

Не бива да бъдат разхлабвани мерките в квартал „Райна Княгиня” в Ямбол с преобладаващо циганско население, който беше поставен под карантина и стана огнище на коронавируса в града. Контролно-пропускателните пунктове трябва да останат докато не се направят тестове на всички в махалата и докато жителите им не докажат, че могат да спазват противоепидемичните мерки за ограничаване на разпространението на заразата.

Такава позиция изрази в профила си във „Фейсбук“ депутатът от ВМРО от Ямбол Мария Цветкова. Тя подчертава също, че в квартала работят подмолни организации, които манипулират местното население и го подстрекават към неподчинение.

Ето и пълния текст на позицията на Цветкова:

Намирам за правилни и ефективни действията на Областния медицински съвет в Ямбол да ограничи разпространението на заразата като изгради КПП-та в квартал „Райна Княгиня“ и 14 улици в района, както и подкрепям усилията им за овладяване на тревожната епидемична обстановка, но смятам, че отпадането на ограничителните мерки е прибързано.

Около 90% от пациентите, настанени в ямболската областна болница с КОВИД-19, са именно от квартал „Райна Княгиня“ и са неосигурени. Огромен проблем, пред който са изправени ежедневно служителите на РЗИ-Ямбол, е отказът на голяма част от контактните лица със заразени в махалата да получат предписания за карантина, с което избягват глобите за нарушаването ѝ. Масово обитателите на квартала се противопоставят на здравните служби да им вземат кръвни проби или да им правя PCR-тестове, които им се предлагат безплатно. С недисциплинираното им и безотговорно поведение има голям риск с премахването на загражденията и смекчаване на мерките те да застрашат здравето на всички останали жители на Ямбол и областта.

Освен това важни са въпросите кой и защо подстрекава умишлено циганското население чрез фалшиви листовки с логото на Здравното министерство да не носят маски и да не дават кръвни тестове, защото те всъщност „били заразени c частици PHK от вируса“. Кой ги манипулира, че няма зараза с КОВИД-19 и ги призовава към неподчинение? Прокуратурата трябва да започне проверка по случая и да бъдат установени инициаторите и разпространителите на листовките и подбудителите на бунтовете.

Ще припомня, че от началото на пандемията от ВМРО предупреждаваме, че циганските махали са потенциални развъдници на зараза с коронавируса и трябва да бъдат затворени в цялата страна като национална мярка. Причината е ясна – там живеят стотици хора при недопустими хигиенни условия, с ниска лична хигиена и здравна култура, завърнали се гурбетчии от чужбина, които масово не спазват задължителната карантина. В тази връзка въвеждането на пропускателни режими за всички гета в страната щеше да е добра превантивна мярка. Имаме примерите от „Факултета“, „Филиповци“ и други цигански квартали, в които прибързано и погрешно бяха премахнати КПП-тата на входовете и изходите им.

В понеделник избухна бунт в циганската махала в Ямбол срещу карантината, която нарушавала правата им.

Както подчертахме в позиция на ВМРО, за разлика от хората в Банско, за които това бяха мерки за преодоляване на трагедия с десетки хиляди жертви, в циганските квартали населението демонстративно отхвърли противоепидемичните мерки, заявиха, че КПП-тата са незаконни, а социалната изолация била форма на расизъм. От ВМРО за пореден път посочихме, че това е демонстрация на арогантност и отричане на държавността и отново настояхме да бъде разгледана и приета Концепцията срещу циганизацията, изготвена от вицепремиера по обществения ред и сигурността и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

Противопоставяме се на манипулациите на така наречените правозащитници, че правата на жителите на ямболския квартал „Райна Княгиня” са нарушени и на призивите за неподчинение и нарушаване на законите.

Важно е да помислим за правата на десетките хиляди граждани на Ямбол и областта, чието здраве е застрашено с отварянето на огнището на коронавируса, а опасността от епидемичен взрив отново е на дневен ред.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!