BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Валентин Ревански посети Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“ по повод началото на археологическите проучвания

Кметът на община Ямбол Валентин Ревански посети Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“ във връзка с началото на редовните археологически проучвания. „Благодаря ви за работата в единствения изцяло запазен тракийски и античен град в България и се надявам, че ще намерите интересни археологически находки. Ще се радвам, ако откриете някакво доказателство, което да потвърди хипотезата на професор Александър Фол и професор Димитър Попов, че Спартак е от нашия край, за да може Ямбол и Кабиле да станат световноизвестни туристически дестинации.“, каза на работниците Валентин Ревански, визирайки твърденията на двамата известни професори траколози, че Спартак /ок. 109 – 71 година преди Христа/, водачът на най-голямото робско въстание в историята на Рим, е благородник от племето одриси. Един от царските градове на Одриското царство, най-голямата и мощна тракийска държава, е бил Кабиле. Вероятно името на Спартак на езика на траките е звучало като „Спарток“, както се е казвал и един от владетелите на Кабиле, управлявал от 281 до 277 година преди Христа. Друг цар от одриската царска династия, син на Терес, е носил името Спарадок.

Основен аргумент на хипотезата е, че одрисите са били съюзници на Рим. Известен исторически факт е, че Спартак в началото се сражава за Римската република, но след конфлкт е продаден в робство и впоследствие става гладиатор. В момента най-разпространената теория е, че Спартак е родом от племето меди, живяло в земите около днешния град Сандански, но те винаги са враждували с римляните.

Кметът сподели, че археологическите разкопки го връщат в спомените отпреди 23 години, когато и той е работил на разкопките през лятната ваканция като общ работник и парите, които е получавал, е използвал за почивка на морето.

Директорът на Регионалния исторически музей – Ямбол представи на кмета проект за обновена визия на Архитектурен резерват „Тракийски и античен град Кабиле“. „Идеята на архитект Каменова е да изглежда, както в Помпей“, каза Стефан Бакърджиев. Той заяви, че има желание да проучи две могили, които се намират в близост до АР „Тракийски и античен град Кабиле“.

В края на работното посещение Валентин Ревански посъветва Стефан Бакърджиев археолозите да извършват проучвания в тракийския археологически слой на Кабиле.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!