BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Борба за медали в края на мандата е целта на новото ръководство на БК „Тунджа“-Ямбол

Ямбол, 13.01.2020 г.

Новото ръководство на баскетболен клуб „Тунджа“-Ямбол– председателят Христо Христов, зам.-председателят Станислав Говедаров, секретар е Христо Добрев, както и наставникът Тони Дечев представиха на пресконференция днес своите цели и задачи.

Христо Христов информира за най-важните решения, взети на общото събрание, състояло се на 6 януари. Сформирани са три комисии: спортно-техническа, оглавявана от Станислав Говедаров; организационна, начело с Любомир Керемедчиев и финансово-икономическа с председател Диян Каяли. Работна група, оглавявана от председателя Христо Христов и включваща тримата председатели на комисии, ще разработи плана за работа в рамките на мандата. Проектът е за 4-годишен период. Крайната цел е в края на мандата Ямбол да участва активно в борбата за медали на шампионата на НБЛ, както и да имаме шампиони и носители на медали от първенствата при юношеските ни формации. „Нашата цел е да върнем славата на ямболската школа като ковачница на кадри не само за ямболския баскетбол, но и за националните ни гарнитури“, отбеляза Христо Христов. На общото събрание е отбелязано, че един от отборите ни при подрастващите е шампион, друг е вицешампион, а отборът в най-високата възрастова група е на пето място, което е добра база да се работи за утвърждаването на наши собствени кадри за представителния ни отбор. Подчертано бе, че новият треньор Тони Дечев е безспорен капацитет, който не само ще помогне за развитието на мъжкия ни отбор, но и в работата с подрастващите.

Новата енергия и организацията, която ще вложим с УС, ще върне баскетбола на позиция, на която в близките 7-8 години бяхме свикнали да го гледаме, отбеляза Станислав Говедаров. Той припомни, че в школата на клуба има 200-300 деца, които непрекъснато се занимават с баскетбол, а спортът има и социално значение.

Баскетболният ни отбор не е в добро финансово състояние, но ще завърши първенството без особени проблеми. Ръководството смята до края на първенството да направи възможното да повиши класата на отбора, включително и да се вземат нови играчи. От днес Евгени Василев, бивш състезател на Берое, е част от отбора на Ямбол. Треньорът Тони Дечев е работил с него пет месеца, определя го като „сериозен, школуван, научен играч“, който ще бъде в помощ на отбора при състоянието, в което се намира. Водят се начални разговори с Павлин Иванов, но единственото, което може да му се предложи, е отворен договор, тъй като той изчаква договор с чужбина, стана ясно на пресконференцията. „Всички български играчи, които биха могли да вдигнат нивото на отбора, вече са ангажирани, имат си отбори. Ако се появи ситуация някой от спортистите да поиска да смени тима си, ще направим всичко възможно да го убедим „повече с приказки, отколкото с пари, да дойде при нас“, сподели Тони Дечев. Дали това ще се случи до края на февруари, когато е трансферния период, може само да се гадае.

Христо Христов отбеляза, че целта на ръководството е до края на сезона да се изчистят съществуващите задължения и за следващата година да се формира бюджет, който да позволи на треньора да набере състезатели, съобразно вижданията си.

Стана ясно че има идеи за търсене на солиден спонсор, те се подкрепят и от ръководството на общината, но е рано да се разкрива в каква посока се работи. Последните години се направи отстъпление от обществената ангажираност към баскетбола и това е може би най-големият провал, убеден е Христо Христов. Сред задачите пред новото ръководство той отбеляза нуждата от кадри, които да работят, както и от подобряване и разширяване на базата.

През следващите месеци УС ще заседава всяка седмица и ще се старае да информира обществеността за всяко взето решение.

Дългосрочният план, с който е свързано новото ръководство, мечтите им, целите, амбициите им, е основното нещо, накарало Тони Дечев да приеме предложението да стане треньор на Ямбол, сподели той. „Когато не работиш в някакъв топ отбор и не се бориш за първо място, си заслужава да работиш на място, където след време ще се види трудът ти и някой ще го оцени. За мен това е изключително важно и смятам, че Ямбол е подходящото място“, бяха думите му.

Знак, че отборът тръгва в правилна посока, на първо място за треньора ще е подобряване на организацията – по-добри условия за работа, дисциплина, която да се спазва от всички и след това преминаване към спортно-техническата част, за която трябва човешки материал, а „той е такъв с какъвто разполагаме.“ Дори да се намерят финанси, не може се вземе играч, който да промени коренно отбора. Целта на Тони Дечев е тази година отборът да се стабилизира, да завърши сезона и ако е възможно – да не е на последно място в класирането. Програмата, която Ямбол има е лоша – домакинстваме само на топ отбори, а ние гостуваме на съставите, с които бихме могли да се конкурираме. Важното е постепенно да се върне самочувствието и вярата на момчетата, че могат да се справят и в тази ситуация. „Не сме отписали мача в Правец в събота срещу А1 Академик, от днес започваме подготовка. Срещу Черноморец видях 10 момчета, които излязоха да играят и те бяха готови на всичко – да се бият, да се хвърлят, без да имат физическата възможност да го направят – те го направиха и може би това беше една от причините да победим. Не мисля, че кой знае какъв баскетбол показахме в последния мач, но искрата, която имаше в момчетата, на мен ми хареса…“, каза Тони Дечев. Сред лошите новини за отбора на Ямбол е, че Стивън Кроун, който е със счупен нос в последния мач, вероятно няма да играе в предстоящата среща.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!