BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Богдан Калинка думаше“ огласи Бакаджиците на Трети март

„Тунджа“, 3.03.2021 г.

Вълнуващата народна песен „Богдан Калинка думаше“ огласи Бакаджиците на Трети март. Тя беше изпълнена от певиците на Фолклорен ансамбъл „Тунджа“, за да разкаже трагедията на дете, чието семейство е убито от турците, но е спасено от руските войни. Художественият ръководител Петър Димитров чул песента в Болград и решил, че трябва да звучи и в България, а невероятните певици на Ансамбъла я изпълняват разтърсващо.

Изпълнението им беше част от честването на националния празник, което  община „Тунджа“ организира по традиция пред Мемориала на руските и български войни, загинали за свободата на България в лесопарк „Бакаджик“.  На този мемориал са изписани имената на 463 руски войни и 444 български опълченци, които са загинали в Руско-турската освободителна война. На Бакаджик е изграден и първият паметник на българо-руската дружба – храм „Св. Александър Невски”.

На това най-правилно за честване на националния празник място в целия Ямболски регион общината отново отдаде почит към борците за нашата свобода.

Гости на тържеството бяха зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин, народният представител Мария Цветкова, зам.-областният управител, кметът на Ямбол, кметът на Болярово, зам.-кметове, общински съветници, присъстваха и деца, рокери и граждани.

„На Трети март винаги осмисляме измеренията на свободата – възможностите ни днес да общуваме, да творим, да се развиваме като личности, но е необходимо по-често да си напомняме, че не бива да я приемаме за даденост, защото така рискуваме да я загубим, каза в приветственото си слово кметът Георги Георгиев и припомни, че историята ни е дала важният урок, че народ, съхранил паметта, достойнството, заветите, идеалите и ценностите на своите предци е народ свободен, имащ силата да отстоява позициите си и да гради бъдещето.

Част от програмата бяха и поетичните изпълнения на актьорите Николай Вълканов и Велика Видева.

Архиерейският наместник архимандрит Димитрий отслужи благодарствен молебен в съслужение с отец Жельо.

С едноминутно мълчание всички присъстващи се преклониха пред паметта на загиналите за свободата, поднесени бяха венци и цветя.

Децата от клуба по туризъм отново се изкачиха до Бакаджик, за да почетат националния празник и поднесоха пред мемориала своето цвете на признателност.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!