BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

АМАНципация“ на Владимир Шишков – една смешно-сериозна, различна книга

Втората сатирична книга на журналиста Владимир Шишков, озаглавена „АМАНципация“ бе представена снощи, 14 ноември 2019 г. в Художествена галерия „Жорж Папазов“ в Ямбол. Ако авторът е търсил някакви знаци на съдбата, за него бе проста работа да ги намери, след като по неведомата й воля и при представянето на първата му книга „Упорити петна“ преди години, и сега – се изля проливен дъжд. Можем само да гадаем знаците – дали са за традиционното „да му върви по вода“, или за отсяване на най-верните почитатели на остроумното му бодящо перо.

„АМАНципация“ е илюстрирана от големия творец наш съгражданин професор Иван Газдов, който с вещата си намеса е притурил много за внушенията на текстовете. За представянето й също бе сформиран все звезден отбор – редакторът й писателят Христо Карастоянов, а изпълнението на текстовете бе поверено на актьора Николай Вълканов. Вечерта бе своеобразен спектакъл, в който имаше не само много „хумор, сатира и забава“ – задължителни за жанра, но и много мъдрост, и поводи за размисъл. Редом с това – изобилие от неологизми, словесни заигравки, остроумие и извираща находчивост.

Христо Карастоянов сподели, че възприема втората книга на Владо Шишков като продължение на първата. Той обърна внимание на “искрящия, мигновен език“ на автора и намира тази втора книга за по-сериозна. Ако в първата авторът изля всичко, което носи, откри нов жанр – пунктуационни разкази – само с пунктуация разказваше цяла история, то тук той е по-категоричен в смешните неща, които е видял. Бонус са трите много смешни истории на края, които са извън от стилистиката на книгата. Предположението на Карастоянов е, че Владимир Шишков евентуално би могъл да напише и книга с такива, т. нар. от него „масалджийски истории“. Масалджийските истории са смешни, но всъщност сериозни, поясни писателят. Лично мен те ме върнаха във времето, когато ставаха страхотни глупости, а ние – без да сме дисиденти, се забавлявахме на тези глупости. Владо Шишков има истински съавтор в лицето на Иван Газдов, отбеляза още редакторът. Газдов не просто е илюстрирал историите, той ги допълва.

Чувствам Иван Газдов не само като съавтор, но в голяма степен и като човека, инспирирал част от това, което съм написал, допълни и авторът Владимир Шишков. Когато му изпратил отделни написани неща, художникът непрекъснато настоявал Владо да пише повече и категорично казвал, че ще ги илюстрира. След първата книга не го оставял на мира и пак го карал да му изпраща още и още. Затова и съвсем основателна бе задочната благодарност на автора към художника на книгата.

Това, което е включено в „АМАНципация“, е писано в продължение на години, макар афоризмите да са кратка форма. Написаното са неща, които „се търсят в литературните жанрове“, сподели авторът, допълвайки с мнението си, че комедията и сатирата се считат втора категория, което пък срещна категоричното несъгласие на Карастоянов. Владимир Шишков сподели и за начина си на писане – при него един афоризъм претърпява десетки метаморфози – той винаги се съмнява в написаното – за верността на мисълта и за формата. „Формата задължава тази мисъл да е облечена в една действително добра премяна, която да я направи достъпна, а и лесна за възприемане и запомняне“, казва Владимир Шишков. С две думи – макар и тънки по обем неговите два тома, в тях е вложен многогодишен труд или поне щракане на идеите.

На финала на вечерта Владимир Шишков прочете пред публиката мисли, за които късно се е сетил или казано друго яче – останали са извън двете му книги. Например: „Държавник и държанка – открийте разликата“; „Хората у нас са два вида – объркани и побъркани. Между тях са хитреците“, „Купуването и продаването на гласове носи доходи“, „Дипломация – псуваш някой на майка, а после му обясняваш, че думите са извадени от контекста и не си разбран правилно“.

Светлана Чамова

Снимки: Величко Димитров

 

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!