BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ямбол почете Съединението

Ямбол, 6.09.2020 г.

Ямбол почете Съединението на Княжество България и Източна Румелия, един от най-светлите празници в българския национален календар. Отбелязването на 135-тата годишнина от Съединението започна с изпълнения на Ямболския духов оркестър с диригент маестро Васил Шейтанов. В ритуала по издигане на националното знаме участва представителна военна част от Ямболския гарнизон.

Ние, българските граждани, трябва да помним завета на нашите предци. Всички, които днес сме избрани да работим и да защитаваме обществения интерес на гражданите на Република  България, трябва да си отговорим  на въпроса – дали ние сме достойни техни наследници? Наследници на герои, за които водещи са били моралът, чувството за справедливост и интересът на народа, а не решенията на Великите сили.

Можем ли днес, ние, избраниците на българските граждани да се доближим до нашите възрожденци и да пожертваме собствения си комфорт и благополучие, в името на нашите сънародници?

Можем ли да се обединим около справедливи общи каузи в името на България?

Именно тези въпроси поставя пред нас Съединението.

Днешният ден ни припомня, че когато ние, българите, сме обединени, можем да постигнем всичко и да сломим всеки противник. Днес не трябва да се делим. Трябва ЗАЕДНО да гледаме в една посока, да си спомним историята и сами да решаваме съдбата си!”, подчерта в празничното си слово кметът на Ямбол Валентин Ревански.

Той отбеляза приноса на Ямбол в подготовката и осъществяването на Съединението, както и неговата защита по време на Сръбско-българска война.

По време на тържествената церемония бе отслужен благодарствен молебен. Честването на Съединението продължи с празнично шествие до паметника на загиналите за националното ни освобождение, където бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност към героите.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!