BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ямболска лаборатория предлага бърз тест за изследване на антитела срещу COVID 19

Ямболска лаборатория предлага бърз тест за изследване на антитела срещу COVID 19.

Съобщението на лабораторията гласи:

„В лаборатория „ЛИНА” Ямбол вече се извършва бърз тест за изследване на IgM и IgG антитела срещу SARS-CoV-2. За анализа е необходима кръвна проба. В резултата се отразява присъствието/отсъствието на двата класа антитела, т.е. изследването е качествено, а не количествено. Тестът, който се използва в лаборатория „ЛИНА“, е одобрен за продажба в Европейския съюз и останалата част от света. В лабораторията работи екип от  висококвалифицирани специалисти.

Най-важната информация за изследването:

В град Ямбол проби се вземат в лабораториите на ул. „Васил Априлов” №2 от 07:00 до 11:00 в дните от понеделник до петък; ул. „Жельо Войвода” № 11 (Старата баня, срещу ДКЦ1) от 7:00-15:00 в дните  от понеделник до петък и в събота от 8:00-12:00.

Всеки пациент е длъжен да носи лични предпазни средства – маска и ръкавици.

Изследването се извършва само след предоставяне на лична карта, т.е. изследването не е анонимно. Личните данни се съхраняват според регламента на ЕС и се използват  за връзка с пациента при нужда.

Цената на теста е 28 лева. Такса манипулация – 2 лв.

Резултатите от теста са готови до края на работния ден.

Лаборатория „ЛИНА“ отправя молба към пациентите  да се изследват предимно хора, които имат симптоми на заболяването COVID-19, или са били насочени  от своя личен лекар или лекар  специалист.

Бързият тест за антитела се препоръчва на следните групи

Пациенти с остро респираторно заболяване (температура и поне един симптом на респираторно заболяване, например кашлица или затруднено дишане); с липса на друга причина, която напълно да обясни клиничната картина и с данни за пътуване или престой в държава, област или територия, за която е съобщен локален пренос на болестта COVID-19 през последните 14 дни преди началото на заболяването.

Пациенти с каквото и да е остро респираторно заболяване, които са били в контакт с потвърден или възможен случай на COVID-19 в предходните 14 дни преди началото на симптомите.

Пациенти с тежка остра респираторна инфекция, които се нуждаят от постъпване в болница и за които липсва друга причина, която напълно да обясни клиничната картина.

Какво означава положителният резултат?

IgM антителата се появяват в серума между 7 и 21 ден след контакт (заразяване) с болен от COVID-19.

Откриването на IgM антитела може да означава:

Ранен период на инфекция. Пациентът има или да няма клинични симптоми.

или

Пациентът е в активна фаза на инфекция.

или

Пациентът е във възстановителен период на инфекция.

IgG антителата се появяват в серума от 14 ден след контакт (заразяване) с болен от Covid 19.

Откриването на IgG антитела може да означава:

Пациентът е в активна фаза на инфекция.

или

Пациентът е в късния или възстановителния период на инфекция.

или

Пациентът е прекарал инфекцията и е оздравял.

Между 14 и 21 ден от експозицията в серума може да се намерят и двата вида антитела. Откриването на IgM и IgG антитела може да означава:

Пациентът е в активна фаза на инфекция.

или

Пациентът е във възстановителния период на инфекция.

Какво означава отрицателният резултат?

Липса на антитела, т.е. не се установява отговор на имунната система срещу SARS-CoV-2.

или

Количеството на антителата в пробата е твърде малко (под границата на откриване от анализа).

Отрицателният резултат не изключва възможността за излагане на вируса или за инфекция с вируса!

При пациенти с подозирана инфекция с коронавирус, особено при пневмония или тежко заболяване, еднократно взета проба не изключва диагнозата и се препоръчва изследването на допълнителни проби с генетичен метод!

Повече за SARS-CoV-2 и лабораторната диагноза на коронавирусната инфекция

Новият коронавирус е с официално научно наименование SARS-CoV-2 (Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2); а заболяването, което причинява, се нарича COVID-19 (Coronavirus disease 2019). Повечето хора, заразени с вируса, имат леки до умерени дихателни симптоми и се възстановят без необходимост от специално лечение. Възрастните индивиди и тези с хипертония, диабет, сърдечно-съдови, хронични респираторни и злокачествени заболявания са с по-висок риск от развитие на тежки симптоми.

Лабораторната диагноза на коронавирусната инфекция има две основни направления – директно доказване на вируса в материали от дихателната система и установяване на имунен отговор на човешкия организъм чрез изследване на кръвни проби. Златен стандарт за откриване на вируса е генетичното изследване чрез real-time PCR. Методът е изключително чувствителен, изисква високотехнологична апаратура и квалифицирани лабораторни специалисти. Тези особености определят високата му цена и трудната му достъпност. Имунната система на човека реагира на коронавирусната инфекция като образува антитела – белтъчни молекули в кръвта. Към настоящия момент антителата могат да се търсят чрез бързи тестове, които са приложими за широк кръг от хора. Подобни анализи играят важна роля за наблюдението на епидемичния процес и за научните изследвания.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!