BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Шестнадесети общински празник на виното в Скалица

“Тунджа”, 12.02.2021 г.

На 12-ти февруари 2021 г., в с. Скалица, община „Тунджа“ се проведе Шестнадесети общински празник на виното, с организатори община „Тунджа”, Кметство с. Скалица и Народно читалище „Светлина-1928″, село Скалица.

Гости на празника бяха Георги Георгиев- кмет на община „Тунджа“, заместник-кметовете Светла Стоянова, Татяна Стоева и Станчо Ставрев, Галина Иванова- временно изпълняващ длъжността секретар на общината, Никола Колев- изпълнителен директор на „Балар“ АД, Димитър Върбанов- управител на „Балар“ АД.

Предвид епидемичната обстановка един от най-жизнерадостните празници в Културния календар се проведе в по-различен формат, който включваше награждаване на победителите в конкурсите за ракия, бяло и червено вино и ритуалното зарязване на лозата.

Тази година за участие в конкурса за ракия бяха предоставени 10 проби, за бяло вино- 11, а за червено вино 21, оценени от компетентно жури в състав :

Председател- инж.-енолог Диана Стоянова и членове: инж. технолог Татяна Жекова, Димитър Върбанов и Никола Колев.

В конкурса за ракия, на първо място бе отличен Ваньо Иванов от с. Гълъбинци, на второ място- Иванка Страхилова от с. Скалица , а на третото място- Янчо Янков от с. Кабиле, като наградите на участниците връчи Никола Колев. В конкурса за бяло вино първото място зае Мирослав Михалев от с. Роза, а на второ и трето- Иван Иванов от с. Кабиле и Иван Ганчев от с. Гълъбинци, които бяха наградени от кмета на с. Скалица Митко Петков. Най-очакваните резултати естествено бяха тези от конкурса за червено вино. На почетното трето място се нареди Мартин Динев от с. Роза, а на второ Стоян Чолаков от с. Чарган.

Първото място спечели Иван Иванов от с. Кабиле, който бе избран и за „Цар на виното“ за 2021 г. Наградите на отличените в конкурса за червено вино връчи кметът на община „Тунджа“- Георги Георгиев, който поздрави всички лозари и винари. По традиция след награждаването бе извършено ритуално зарязване на лозата, в което се включиха и ученици от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ с. Скалица.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!