BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ХГ “Жорж Папазов” представя творби от фонда си в изложбата “Интимно”

Ямбол, 5.02.2021 г.

ХГ „Жорж Папазов“ – Ямбол и Община Ямбол представят:

“ИНТИМНО” – изложба живопис с творби от фонда на ХГ „Жорж Папазов“ – Ямбол

11 февруари – 5 март 2021

ХГ „Жорж Папазов“ – Ямбол, ул. “Цар Самуил” 2

Вернисаж: 11 февруари, 17.30 – 19.30 ч.; Представяне на изложбата: 18.00 ч.

Изложбата бе замислена с работно заглавие „Голо тяло“, но в процеса на работа по изграждане на експозицията се наложи идеята, че едно по-различно наименование ще разшири внушението ѝ. В крайна сметка се оказа, че думата „интимно“, като заглавие, най-добре разкрива това, което изложбата трябва да разкрие пред зрителя.

Интимността се появява в моментите на усамотение, на уединение, на почивка. Тогава човек сваля бронята. Съблича ежедневната защитна екстериорна поза и на нейно място се появява крехкият интериор на същинската одухотворена, уязвима човешка природа. Голотата е символ на тези интимни моменти и именно поради тази причина в творбите от експозицията присъства толкова много телесност.

Тук е моментът да се подчертае това, което всеки интелигентен човек знае и което е един от важните аспекти на изложбата: категоричната, трафаретна разлика между съблеченото тяло и голото тяло. Съблеченото тяло е просто един първичен, биологичен обект, интересен само за медици и биолози, доколкото голото тяло е художествена идея, която идва да разкаже друга гледна точка, да внуши определен смисъл…

Голото тяло е жанр в изобразителното изкуство. Би могло да се каже, че той започва от Адам и Ева, които са били облечени в своята голота, минава през Вилендорфската Венера, през всички Антични и Ренесансови богини, съвършени и непознаващи свян. И стигаме до „Красавиците от Авиньон“ и то не за друго, а само да подскажем, че художественият възглед за женската красота, за красотата изобщо, в различните епохи е имала различни измерения.

Друг аспект в изложбата е въпросът: защо в творбите от експозицията преобладава женското голо тяло. В тази връзка може да се каже, че голото тяло, като художествена идея винаги се конструира от двама души. Този, който наблюдава, и този, който бива наблюдаван. Това са две различни роли, две различни позиции – активната на наблюдаващ и пасивната на наблюдавания. И няма нищо по естествено от това, в активната роля да видим мъжа, а в пасивната – жената, която издига в култ своята красота, но пак през погледа на мъжа. Тези две роли са колаборативни, кохерентни, взаимосвързани. Те не могат една без друга. Пак, в този смисъл трябва да се допълни, че няма непристойни гледки – има само непристойни погледи…

Образованието по изобразително изкуство и голото тяло също са неразривно свързани. Изобщо, човешкото тяло стои на самия връх на еволюционното стъпало и като такова се приема, че да нарисуваш човешка фигура е нещо изключително сложно в художествената практика. Затова в програмите на учебните заведения по изобразителни изкуства, рисуването на голо тяло задължително присъства. Неизбежно, обаче, в тази изложба присъства и другият момент: творби, които илюстрират борбата с академичното. Точното следване на натурата, както и демонстрацията на детайлни познания по пластична анатомия, не се счита непременно за връх в художественото майсторство.

Вероятно няма художник, без оглед на естетически му възглед, да не е посветил поне една творба, поне една рисунка, на голото тяло.

В изложбата „Интимно“ сме включили 33 творби на едни от най-изтъкнатите български живописци: Йордан Кисьов, Димитър Казаков-Нерон, Янаки Манасиев, Светлин Русев, Георги Божилов-Слона, Янаки Кавръков, Александър Петров-Лавандулата, Валентин Колев, Наум Хаджимладенов, Екатерина Савова-Ненова и др.

Ямболските художници в експозицията са представени от Ганчо Карабаджаков, Георги Живов, Тодор Янков, Дона Неделчева, Кольо Инджов, Боряна Чапърова, Йордан Ресански и др.

Голото тяло несъмнено е жанр, който ще занимава творците поне дотогава, докато има художници търсещи тайната на красотата на женското тяло и на жената изобщо.

Петър Тепсизов

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!