BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

С изложба на моден дизайн от Ани Добараджиева “Зора” откри творческия си сезон

IMG_0677

С оригинална изложба – моден дизайн на Ани Добараджиева вчера, 1 октомври 2019 г., беше открит творческият сезон в арт залата на читалище “Зора” в Ямбол. Младата художничка и дизайнер гостува на читалището вече за трети път.

Ани Добараджиева е завършила “Рекламна графика” в Художествена гимназия “Димитър Добрович”-Сливен и през целия си съзнателен живот се е занимавала с изкуство. Неин преподавател е бил Ташко Попов, за когото тя не пести думите си на признателност. Казва, че на Ташко Попов дължи цялото си развитие като художник, той е експонирал първите й две изложби в същата зала и “искрено съжалявам, че не е тук сред нас, за да съпреживеем тази IMG_0666емоция заедно”. Миналата година Ани е завършила ”Мода” в  Художествената академия и творбите, които показва сега в арт салона на “Зора”, са резултат от четиригодишния й курс на обучение. Включени са илюстрации, портфолиа, фотографии и част от дипломната й колекция “Измерения”, от където идва името на самата изложба.

Стойка Цингова, изкуствовед и член на читалищното настоятелство, определи изложбата като предизвикателство, а то започва от там, че представянето на модата по този начин излиза от традиционните представи за ревю. Включени са елементи от цялостната творческа дейност по създаването на модния продукт, а не само крайният резултат. Показани си както готови дрехи от две IMG_0681колекции на младия дизайнер, така и модни скици, необходими за създаването им и правени по време на обучението й в Академията.

“Стилът на Добараджиева следва чистата линия на силуета. Конструкцията на моделите е ясно четима. Използваните елементи са дискретни и допълват структурно формата на дрехата. Десените, които използва, са приглушени, често едноцветни, но точно подбрани, за да могат да подчертаят този силует”, отбеляза Стойка Цингова. С колекцията ”Rue Noir” Ани е участвала в седмото издание на Sofia Fashion Week миналата 2018 г. Модните критици я определят като “един съвременен прочит на елегантния мъжки костюм, преобразен в стилен стрийт стайл, който навлиза с големи темпове и в дамския гардероб.” IMG_0664Подходящ е за дами със забързано ежедневие. Колекцията “Dimensions” или “Измерения” е дипломната работа на Ани. Тя е стъпва върху идеята за катарзис на всичко натрупано, за да се постигне абсолютната чистота, чрез която “тялото и душата е се подготвят за преминаване в следващо измерение, т. е. следващ етап от живота”. Колекцията е така построена, че сложните силуети се опростяват чрез отнемане на елементи, за да се постигне съвършено изчистена кройка и материя, подчерта изкуствоведът. Рисунките също се отличават с чистота и лекота на линията, на което най-вероятно са повлияли дългогодишните занимания на младия творец с рекламна графика.

Пожеланията към Ани Добараджиева от многобройните й приятели, близки и просто любители на красивото бяха не само да завладее, но и да се задържи дълго на националните, а защо не и международни подиуми.

IMG_0665 IMG_0667 IMG_0668 IMG_0669 IMG_0670 IMG_0671 IMG_0672 IMG_0673 IMG_0675 IMG_0680

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!