BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Със сценографската изложба “Път между поколенията” започна честването на 70 г. професионален театър в Ямбол

IMG_07661

Път между поколенията” – така бе озаглавена сценографската изложба, която вчера, 7 октомври 2019 г., беше открита в галерия “Кирил Кръстев”. Тя е част от събитията, с които се отбелязва 70-годишнината от обявяването на ямболския драматичен театър “Невена Коканова” за професионален културен институт.

На 8 октомври 1949 г. ямболският театър поставя премиерния спектакъл “Царска милост” от Камен Зидаров за пръв път като държавен драматичен театър. С тази дата е Указът на Комитета за наука, изкуство и култура към Министерския съвет, с който театрите в големите градове стават държавни, припомни директорът на ДТ “Невена Коканова” Михаил Лазаров. Честваме IMG_0740тази годишнина, защото един културен институт трябва да има национална съизмеримост, да се сравнява с културните ценности, създавани в страната, отбеляза той. Директорът се върна назад в историята и припомни, че театърът ни е бил акционерен през 1920 г., през 1922 г. той става седалище на южнобългарските театри, бил е студиен – през 1927 г. се създава постоянна театрална студия, която по-късно става Драматична студия, бил е и общински от 1939-1940 г. Ямбол дава на българския театър първата жена-актриса Матилда Попович.

Самата изложба представя работи на млади сценографи, работили през годините в ямболския театър: Пламена Дичева, Борис Георгиев, Жанета IMG_0762Иванова, Ванина Сандева и с особено внимание експозицията е обърната към постиженията на Александрина Игнатова – тази, която им е подавала ръка в творческата работа. Експозицията включва макети на сценографията на постановки, поставяни по различно време в ямболския театър – до най-новите премиерни представления, рисунки на костюми, отделни костюми, фотоси, както и плакати, и афиши за представления. Нещо ново, различно, една непоказвана досега страна от творческия процес на създаването на една постановка.

Същата вечер в театъра беше представен филм, създаден за 60-тата IMG_0755годишнина на театъра ни със заглавие “Театърът – да бъдеш или да не бъдеш”. Филмът е имал премиера в Дома на киното в София, излъчван е по Българската национална телевизия, но се оказва, че в Ямбол не му е правена премиера.

Днес, 8 октомври, е кулминацията в честванията на юбилея с представянето на филм-спектакъла от две части, озаглавен “70 години хора, спектакли, история и бъдеще”.  Първата част ще представлява пътуване назад във времето през изминалите 7 десетилетия. Във втората част ще бъде показан авторският филм на Георги Тошев “Пътуване” за патрона на ямболския театър Невена Коканова и представена книгата му за нея “Години любов”.

IMG_0745 IMG_0748 IMG_0750 IMG_0752 IMG_0753 IMG_0754

 

 

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!