BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Свежи идеи от цяла Европа за развитие на малките селища

Болярово, 13.02.2020 г.

Добрите практики в областта на социалните иновации и културното наследство, събрани при изпълнението на проекта проект „#ЕuSAVE-Дейности на гражданите на ЕС за умни исторически селища“, представи вчера заместник-кметът на Болярово Нина Терзиева пред общински съветници, кметове и граждани от общината. В този международен проект участват населени места от 8 европейски държави. Община Болярово е един от партньорите и през юни – 15, 16 и 17 юни, ще е домакин на тридневно събитие за всички участници. По време на него ще се формулира стратегия за включилите се селища, които са малки, с население под 10 хил. жители, разположени са в погранични райони. Ще бъде създаден и план за устойчивост на усилията да бъдат използвани културата и историческото наследство за просперитет на населените места.

Националният детски фолклорен фестивал „Върбова свирка свири“ и Международният летен университет, обединяващ усилията на университетската общност, местните власти и Историческия музей са част от добрите практики, които община Болярово представя. Останалите добри практики: читалището като институция, съхранила българската култура в трудни времена; усилията на местната власт и всички неформални организации да съхранят църквите така, както вярата ни е съхранила по време на 5-вековното робство и две добри практики от община Тунджа – „Кукериада“ и „С Тунджа в сърцето“.

На презентацията Нина Терзиева представи добрите практики на останалите участници в проекта. Някои бяха много интригуващи, дават оригинални идеи, които могат да бъдат приложени и у нас. Важно е да се отбележи, че много от добрите практики са инициативи на отделни граждани, а не институциите.

Част от добрите практики на община Вимианцо, Испания, са: Фестивал на превземането на двореца; представяне на ръчни занаяти; хапки „Имандинос“ – предлагат се продукти местно производство; „Пътят на Св. Яков по брега на смъртта“ и др.

Община Марвао, Португалия, провежда състезание на специфични колички по ж.п. линия, която вече не функционира; Международен кинофестивал, като част от прожекциите на изоставената гара; Фестивал Al Mossass – представя се запазеното в региона от арабското влияние; Фестивал на кестените.

Обединените общини Гречия-Салентина, Италия, са се обединили най-напред за поставянето на фотоволтаици на покривите на частни и обществени сгради. Част от техните добри практики са: проект за общностна библиотека – целта е библиотеката да излезе извън сградата, вкл. и от телефона; „Всяка къща е театър“ – театрални постановки гостуват в определени домове; Фестивал „La note della taranta“ за музика от различни стилове и др.

Част от добрите практики на Алда, Белгия са: Градски пункт в Беверн – в бивш ресторант се продават продукти на местните фермери, споделено пътуване с коли, предлагат се и се ремонтират велосипеди; млади хора събират местни рецепти; Библиотечни услуги в автобус – предоставят се и мобилни административни услуги; „Кафе за ремонт“ – хората взаимно си поправят различни уреди и др.

В Сутла-Загорие, Хърватия, имат 10-дневен Фестивал на реколтата от грозде; фестивал на щрудела от тиква; „Богатството на баба“ – за свободното време на децата и др.

В Северна Македония, община Берово, правят карнавал Ратевски и Етно фестивал Берово, а част от добрите практики на община Дагда, Латвия са етнографски музей във ферма и работа с доброволци.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!