BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

РИМ-Ямбол представя: Златна апликация от селищната могила Драма – Мерджумекя

Тодор Вълчев, Регионален исторически музей – Ямбол


През 2000 г., по време на археологическите разкопки на селищната могила до с. Драма, е открит един от най-впечатляващите експонати на РИМ – Ямбол.

 

Това е апликация, изработена от чисто злато. Има кръгла, леко изпъкнала  форма с дупка в средата. В горния си край кръгът не е завършен, а продължава като изпъкналост с отвор в средата. Апликацията е с диаметър 2 см и тегло 3 гр. Най-вероятно е носена пришита към дреха и показва знатното положение на своя притежател в праисторическото общество.

 

Златната апликация се датира в късния халколит (4500 – 4300 г. пр. Хр.). Тя е едновременна с Варненския халколитен некропол и е една от най-ранните златни находки на Балканския полуостров и Европа.

 

През халколитната епоха (4900 – 4300 г. пр. Хр.) започва обработка на мед и злато. Като от благородния метал са изработвани различни накити и предмети, показващи социалното положение на своя притежател. Това са различни по форма апликации, гривни и др. В повечето случаи тези предмети са откривани в некрополите, където са следвали своите притежатели в отвъдния свят. Къснохалколитните златни изделия са една крайна фаза, показваща резултата от натрупвания с поколения опит в бижутерството и обработката на благородния метал.

 

Златната апликация от с. Драма е показана в изложбата на Регионален исторически музей – Ямбол в зала „Археология” на  Културно-информационен център „Безистен”.

Източник: ЯмболПрес – пулсът на града

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!