BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Протестиращите в Ямбол затвориха временно кръстовищата край подлеза и край ОУ „Христо Смирненски“

Ямбол, 7.08.2020 г.

В 26-тия ден на протестите в Ямбол – 6.08. 2020 г., протестиращите се движиха по нов маршрут и затвориха за известно време две кръстовища.

Протестиращите отново се събраха пред общината и в 19,30 часа потеглиха по ул. „Г. С. Раковски“, но не към институциите, а в обратна посока.

Под погледите на седящите по заведения и кафенета ямболлии протестиращите скандираха „Ямбол срещу беззаконието“, „Заедно“, „Държава в ремонт“, „Промяна“, „Няма леви, няма десни, всичките сме бесни“, „От сърце, от душа за България“ и звучащите и през предишните дни скандирания за оставка.

Протестиращите затвориха за известно време кръстовището до подлеза. Част от автомобилите обърнаха, обърна дори и автобус на „Юнион Ивкони“ за междуселищен превоз.

Протестът продължи по ул. „Раковски“ със скандирания, а възрастна жена ги спря, за да им направи забележка да протестират по-възпитано – да не свирят толкова силно и да не крещят.

Протестиращите стигнаха до кръстовището край ОУ „Христо Смирненски“ и го затвориха за близо половин час, блокирайки доста коли. Част от колите се опитаха да преминат през блокадата, но бяха спрени от протестиращите, които застанаха пред тях.

Полицията се опитваше да не допусне инциденти, предупреждавайки шофьорите да изчакат. Сред блокираните се оказаха председателят на групата на ГЕРБ в Общинския съвет Александър Стойков, а в другата колона наш репортер видя прокуристът на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ д-р Димитър Рунков.

Протестиращите възнамеряваха да останат на кръстовището около един час, но го напуснаха по-рано, вероятно заради нагнетяващото се напрежение между чакащите автомобили и тях. В колоната имаше и кола на СОТ, която настояваше да мине, за да си изпълнява служебните задължения.

След кръстовището протестът продължи по платното на ул. „Търговска“ и част от автомобилите отново бяха възпрепятствани да минат. Полицаите, охраняващи протеста, се опитаха да накарат участниците да напуснат платното и се получиха словестни пререкания, защото те отказаха.

Тогава на двама души бяха взети личните документи и записани личните данни, на този етап не е ясно дали ще им бъдат съставени актове за нарушение.

Протестът спря до старата автогара и с озвучаването, което протестиращите носят заедно със себе си някои от тях изразиха позицията си защо протестират и кое е най-важно за тях. Протестиращите пяха „Happy Birthday“, за Бояна, една от най-редовните протестиращи е рожденичка. Освен здраве и щастие, тя си пожела оставка на правителството, на главния прокурор, на Кошлуков и предсрочни, честни и прозрачни избори с машинно и електронно гласуване, за да се запазят устоите на демокрацията.

„Искаме хора с морал да ни управляват, искаме интелигентни хора да ни управляват и да ни представляват пред света, защото сегашните управници ни излагат“, каза нейната сестра.

Протестиращите пяха и „Боят настана“, под акомпанимент на китара, изпълнен от Йоан. Най-много ги въодушеви края на песента и стиховете „че сме свободни, а не робове“ и завършиха с викове „Да живее България“.

Протестът отново се върна на ул. „Г. С. Раковски“, за да завърши до общината.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!