BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Призив на д-р Димитър Рунков към ямболци: „Не се отпускайте, заразата циркулира“

Ямбол, 7. 05. 2020

За тревожната тенденция приемът на пациенти в ямболската болница, съмнителни за Ковид 19, да се удвоява и утроява, сигнализира тази сутрин по bTV д-р Рунков, прокурист на МБАЛ „Св. Пантелеймон“.

Вече две от отделенията на болницата работят с болни с положителни проби – Инфекциозно, в което има 24 пациенти, от които 18 са положителни за Ковид 19, и Белодробно отделение вчера са се доказали 5 случая и пациентите са изолирани.

В т. нар. Ковид – реанимация, която беше обособена в Първо вътрешно отделение, вече са настанени трима тежко болни пациенти с коронаврус. Все още никой от тях не е интубиран, но те са с дихателна недостатъчност.

Лека полека, ако продължава тази тенденция, не само едно отделение, а голяма  част от звената в болницата ще станат Ковид – звена, коментира още д-р Рунков. Той заяви, че на този етап ситуацията все още е под контрол, но вече има заразен медик.

По данни на Националния оперативен щаб новите случаи с положителни проби в Ямболска област са 12 и общият им брой достигна 47. Лошото е, че сред тях няма само заразени, живеещи в ромската махала, макар те да са преобладаващи, но тепърва ще видим официалната информация от Областния медицински съвет.

Припомняме, че според заповедта на здравния министър от 27 март болниците в Ямболска област трябва да осигурят 126 легла за пациенти с COVID-19 в неусложнено състояние и 12 легла за интензивно лечение. Тези 126 легла се разпределят в три болници – 15 от тях са в общинската болница МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – Елхово, 89 са в държавната болница МБАЛ „Св. Пантелеймон“ – Ямбол и 22 са в частната болница МБАЛ „Св. Йоан Рилски“ – Ямбол. В държавната болница в Ямбол 42 от леглата са в отделението „Вътрешни болести“, 32 са в отделението „Пневмология и фтизиатрия“, а 15 са в отделение „Инфекциозни болести“. Леглата за интензивно лечение са 6 в МБАЛ „Св. Пантелеймон“ – Ямбол и още толкова в частната болница МБАЛ „Св. Йоан Рилски“ –Ямбол.

Така изглеждат нещата на книга, но тепърва ще видим каква е действителността, защото се твърди, че над 90 % от капацитета на ямболската болница за лечение на заразени с коронавирус е запълнен.

За първи път сме изправени пред ситуация от гражданите да зависи здравето на медицинските работници, каза д-р Димитър Рунков и отправи призив: „Не се отпускайте, заразата циркулира“.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!