BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Под лупата на учениците от Езикова гимназия

Под лупата на учениците от ЕГ „В.Карагьозов“ в Ямбол премина първия урок от инициативата „Детективи на европейски проекти“. Тя е част от изпълнението на пилотен международен проект на Европейската комисия „Open Cohesion School“, който има за цел да формира в учениците от шест областни града на територията на страната гражданско самосъзнание и активност, като ги провокира да изследват и да направят мониторинг на обществено значим проект в своя град, финансиран с европейски средства.

Екипът на Областния информационен център запозна младежите с Кохезионната политика в Европа, с европейските фондове и в каква област са насочени инвестициите на всеки един от тях за решаване на определени проблеми в социално-икономическия живот на страната.

След работата в групи и разпределяне на задачите и отговорностите, младите детективи проучиха значимите за местната общност проекти чрез публичния модул ИСУН 2020 и се спряха на проекта на община Ямбол „Устойчиво и интегрирано развитие на градската среда на община Ямбол“. Те отчетоха, че изградената по него инфраструктура е променила значително облика на града, което е от съществено значение както за средата на живот на жителите и гостите на града, така и за туристическия и икономическия му профил.

След като бяха набелязани целите на проучването, методите и източниците на информация, типа данни, които трябва да бъдат събрани и обобщени, бяха начертани и стъпките за същинския мониторинг на този проект.

За тази цел ще бъде създадена страница във Фейсбук, като екипът се спря на наименованието „Детективи на европейски проекти-Ямбол“. На нея те ще публикуват статии, свързани с етапите на тяхната работа и наученото до момента. С тези публикации ще се даде възможност на местната общност да изрази своето отношение по темата, като се формира активно гражданско самосъзнание.

 

Източник: ЯмболПрес – пулсът на града

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!