BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Подписката в Болярово срещу златодобива се разшири и към Елхово

Болярово, 7.09.2020

Продължава подписката на жителите в община Болярово с искане до общинския съвет и областния управител да не одобряват устройствени планове, определящи територии за добив и преработка на метални полезни изкопаеми на територията на община Болярово.

Местната гражданска инициатива беше учредена, след като жителите на община Болярово научиха от медиите през юли тази година, че още от 2014 г. държавата е издала разрешение за проучване на злато в землищата на селата Воден, Горска поляна, Иглика, Крайново, Малко Шарково, Ситово, Шарково в община Болярово, както и в селата Вълча поляна, Голям Дервент и Лалково в община Елхово. А наскоро и една австралийска и една канадска компания са обявили поотделно, че придобиват правата върху находището.

По инициатива и на хора, които вече не живеят в община Болярово, но са си запазили жилищата и имотите там, тръгна и онлайн-подписка на собствениците на имоти. Днес тя беше разширена и към община Елхово по искане на хората, които живеят там. „В елховско и в момента имаме проблеми с водоснабдяването, а цялата ни вода идва точно от населените места в община Болярово, където искат да копаят. Унищожават и природата, буквално искат да ни прогонят“, коментираха днес жители на села в община Елхово.

Исканията в онлайн-подписката са същите – да се спрат всякакви инвестиционни намерения за добив и преработка на метални полезни изкопаеми на територията на община Болярово и община Елхово.

 

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!