BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пламен Легкоступ подрежда ретроспективна изложба “Пътуване във времето”

На 17 септември от 18 часа Пламен Легкоступ ще подреди в ХГ “Жорж Папазов” ретроспективна изложба “Пътуване във времето”.

Заглавието на експозицията „Пътуване във времето“ на Пламен Легкоступ не е подбрано случайно. Пътуването се осъществява, от една страна, във времето, защото изложбата има и ретроспективен характер – част от творбите са рисувани от 1980 до 1999 г., а останалите са сътворени през 2019 и 2020 г. От друга страна, пътешествието е и в пространството – една част от изложените творби са създадени в Китай, където авторът е пребивавал, за различни периоди от време, от декември 2015 до август 2019 г. Други са рисувани в Лвов, Украйна, и трети – в България. Времето и пространството са не толкова разстоянието между Велико Търново, Ямбол, Лвов и Пекин в километри и години, колкото историко-географското измерение на пътешествията и изследванията на автора, особено върху ДАО (Пътят) на Лао Дзъ, вдъхновени от китайските дух, култура, архитектура и митология.
В изложбата могат бъдат видяни живописни картини, рисувани с акрилни бои, като някои от тях са изпълнени в смесена техника (дигитален печат и акрил върху платно), както и графики (литография, сериграфия, дълбокопечатна смесена техника) и 3 рисунки (въглен, креда, туш и акварел).
Картините на Пламен Легкоступ изобилстват от ярки багри, фигури, символи и провокират наблюдателя към размисъл.
Основен цикъл в творчеството му са рибите. Те разказват много, въпреки че са мълчаливи. Говорят уж за историята, а пречупват човешките взаимоотношения през погледа на съвременника. Всяка една риба е и притча, заплувала нанякъде, носи нещо на гърба си, среща друга риба.
Интерес буди произведението „Дълговечност“ – с изображение на стилизиран йероглиф, който пожелава на китайците дълъг живот, а от двете му страни са изобразени две риби (в Китай рибата е символ на успех, просперитет, защото е омоним с тези думи). Фотография на творбата е качена в сайта на Централата на Институтите „Конфуций“ в Пекин, редом с пожелания от други известни личности от цял свят за успех в битката с коронавируса.
В експозицията са включени още цикъла „Античните съдове“, както и няколко автопортрета, създадени в периода от 1980 до 1987 г.
Любопитен акцент в експозицията е акварела „Натюрморт с пепелник и пура“ от 1980 г., която е рисувана в Ямбол (в ателието на Ганчо Карабаджаков).

Пламен Легкоступ е изтъкнат български художник, учен и общественик. Той е професор и доктор на педагогическите науки.

Роден е на 4 април 1959 г. в гр. Велико Търново, България.

Завършил е Математическа гимназия във Велико Търново и графика във Факултета по изобразително изкуство във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ през 1983 г.

Неговите творчески търсения са в областта на живописта, графиката и илюстрацията. Участвал е в над 100 изложби (40 от които самостоятелни) в Австрия, Белгия, България, Германия, Китай, Македония, Русия, Сърбия, Франция, Швеция, Черна гора, и др.

Научните му изследвания са в областта на теорията, методиката, историята на изобразителното изкуство и възпитанието чрез изкуство. Автор и съавтор е на монографии, учебници и учебни помагала, студии и статии в специализирани издания.

Член на Съюза на българските художници (1989), на Съюза на учените в България (2000), на Клуба на ректорите на Европа, Оксфорд, Великобритания, на Управителния съвет на Съвета на ректорите в България (2008–2012), на Общинския съвет на Велико Търново (2003–2011) и др.

Ректор е на Великотърновския университет от 2007 до 2015 г., а от 2015 г. е главен съветник в централата на Институт „Конфуций“ в Пекин, Китай.

Удостоен е с множество национални и международни награди, някои от които са:

Възпоменателен медал на Университета за национално и световно стопанство, София (2015);

Медал „В. Н. Каразин“ на  Харковския национален университет „В. Н. Каразин“, Украйна (2013);

Старопрестолна грамота за принос в българската култура, педагогическа и творческа дейност в изобразителното изкуство (2011);

Златен медал за България за изключителен принос към Изящните изкуства, Американски биографичен институт (2010);

Медал и диплом от Международния библиографски център в Кембридж за включване сред 2000-те най-изявени интелектуалци в света за ХХI век (2009);

Почетен знак „За усърдие към науката“ на Научно-изследователски център за църковна история и православна култура „В. В. Болотов“, Твер, Русия (2008);

Награда на Община Велико Търново за живопис от XI Национална изложба на художниците-педагози, Велико Търново (2005);

Златен медал и диплом за комбиниран декоративен метод в живописта от East-West Euro Intellect (EWEI ’98) – НДК, София (1998) и др.

Почетен Доктор на Башкирския държавен университет, Уфа, Башкортостан, Руска федерация (2014).

Почетен професор на:

Пекинския университет за езици и култура, Пекин, Китай (2016);

Източносибирската открита академия, Русия (2013);

Университета „Св. св. Кирил и Методий“, Скопие, Македония (2010).

Почетен гражданин на Велико Търново (2013).

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!