BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Писателите Любомир Котев и Христо Карастоянов предложени за почетни граждани на Ямбол, три са предложенията за Наградата на Ямбол за 2020 г.

Ямбол, 05.05.2020 г.

Съгласно Правилника за наградите и отличията на Община Ямбол две награди се връчват всяка година по повод празника на града навръх Свети Дух, който тази година се пада на 8 юни, понеделник. Със званието „Почетен гражданин на град Ямбол“ се удостояват български и чужди граждани с изключителни заслуги и особен принос в областта на хуманитарните дейности, обществено-икономическия, икономическия, социалния, културния и спортен живот на града. Наградата на Ямбол се връчва на граждани и юридически лица за значителен принос в развитието на града.

За съществен принос в литературното дело на Ямболския регион и страната и духовното развитие на община Ямбол Дружеството на писателите в Ямбол предлага със званието „Почетен гражданин на град Ямбол“ да бъдат удостоени ямболските писатели Христо Карастоянов и Любомир Котев.

Христо Карастоянов е автор на повече от 30 книги – белетристика, публицистика и поезия. Член на СБЖ и на СБП. Носител е на редица престижни национални литературни награди. По романа му „Една и съща нощ“ беше поставена пиесата „Гео“ с режисьор Иван Добчев в Народния театър „Иван Вазов“. Спектакълът беше отличен с две награди „Икар“ и три награди „Аскеер“. По негови разкази е заснет игралният филм „Следвай ме“ на режисьора Дочо Бояджиев.

Любомир Котев е член на СБЖ и СБП, зам.-председател на Дружеството на писателите в Ямбол. Автор е на 42 самостоятелно издадени книги с разкази, романи, литературна критика, публицистика, пътеписи, есеистика и народопсихология. Стотици негови разкази, рецензии, статии, публицистични произведения са публикувани в големи национални медии. Основател на първия ямболски всекидневник „Делник“, чийто главен редактор е досега. Носител е на редица престижни национални награди.

Три са предложенията до Председателя на ОбС за удостояване с Наградата на Ямбол за 2020 година.

Едното е от настоятелството на НЧ „Зора – 1945“ по повод 75-годишния юбилей на читалището и за съзидателния му и значим принос в духовното и културно развитие на общността. В продължение на 75 години то се утвърждава като обединителен духовен център за една голяма общност от града, в която съжителстват три етнически групи: българи, турци и роми. През този дълъг период читалищните дейци и техните сподвижници постоянно осъвременяват изявите в трите основни читалищни дейности – библиотечна, културно-масова и любителско творчество, като по този начин НЧ „Зора – 1945“ изпълнява мисията си да съхранява и предава на поколенията културното наследство и богатите празнично-обредни традиции и се превръща в дом за нашата духовност.

Второто предложение за Наградата на Ямбол за тази година е Николина Хаджигеоргиева, внесено от ОП на Камарата на строителите в България – Ямбол и от Обединението на жените-социалистки в град Ямбол. Тя е един от най-дългогодишните общински служители в историята на град Ямбол и втората жена кмет на Община Ямбол. Работила е в сферата на строителството. По време на нейната работа като директор на СД „Изграждане на жилищни системи“ в града ни се изграждат няколко жилищни комплекса, детски градини и училища, построен е Института за учители-специалисти (днес Факултет „Техника и технологии“ към Тракийски университет – Стара Загора). По време на своите два мандата като кмет на Община Ямбол (1995 – 2003),  Николина Хаджигеоргиева работи за оформянето на ЦГЧ, за осветлението на града, започване на канализацията в квартал “Каргон“, газифицирането на административни сгради, на начални и основни училища, детски градини и ясли.

Кметът Валентин Ревански предлага с Наградата на Ямбол за 2020 година да бъде отличена Весела Пастърмаджиева за нейния значителен принос в културния и духовен живот на град Ямбол и по повод нейната 60-годишнина. От много години популярната ямболска хорова школа „Проф. Георги Димитров“ освен с името на своята създателка Стефка Пастърмаджиева, неразривно се свързва с личността и делото на Весела Пастърмаджиева – нейна дъщеря и всеотдаен продължител на традициите на тази музикална институция в Ямбол. В своя професионален и творчески път г-жа Пастърмаджиева е пример за човек, отдаден на музиката, града ни и възпитанието на поколения млади хора, преминали през редиците на ДХШ. Артистичен директор е на Тракийския хоров фестивал, който е място за срещи на хорове от страната и чужбина. Създадената от нея дамска формация с бивши възпитанички на ЯХШ в София „изнася“ културния облик на града ни в столицата. През годините ръководените от Весела Пастърмаджиева детски и дамски състави са носители на редица престижни награди на хорови конкурси в страната и чужбина. Член е на УС на Българския хоров съюз.

Съгласно Правилника за наградите и отличията на Община Ямбол предложенията ще бъдат разгледани и гласувани на сесията на Общинския съвет на 28 май.

Пресцентър Община Ямбол

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!