BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Отложиха делото срещу собственика и управителя на „Континвест“

Ямболски районен съд не даде ход на наказателното дело на 11 февруари 2020 г. срещу собственика и управителя на „Континвест“ заради нередовно призовани свидетели и вещи лица.

Собственикът на фирмата Веско Цветков и управителят Пенка Станчева са обвинени, че в периода от 12.01.2017 г. до 20.01.2017 г. в имоти, собственост на „Континвест“, действайки при условията на продължавано престъпление и в съучастие като съизвършители са наредили да се използват инсталации, без да са въведени в експлоатация, които са свързани с използване на опасни вещества и смеси – хлор и производни на хлора продукти. Тези инсталации могат да създадат опасност за живота и здравето на населението, намиращо се на площ от 0,2 до 400 км, както и за причиняване на немаловажни вреди по околната среда.

Делото започва отново в Районен съд и се гледа от друг съдебен състав, след като Окръжен съд – Ямбол отмени наложената на 16 юли 2019 г. присъда и върна делото за ново разглеждане.

Припомняме, че районният съдия Васил Атанасов призна двамата подсъдими за виновни по повдигнатото обвинение и им наложи условна присъда от 1 година лишаване от свобода с три години изпитателен срок и по 5000 лв. глоба.

Окръжните съдии обаче приеха, че по делото са допуснати отстраними съществени нарушения на процесуалните правила и върна делото за ново разглеждане от друг съдебен състав.

Въззивните съдии са приели, че в мотивите на присъдата не са посочени и не се обсъждат писмените доказателства, представени от подсъдимия Веско Цветков не им е направен анализ.  На заседанието на 11 февруари не се явиха петима свидетели и три вещи лица, тъй като не са редовни призовани и делото беше отложено за 10 март от 11 часа.

Припомняме, че фирма „Континвест“, а преди това „Верея хим“, са производители на хлор и на хлорни продукти, които от години искат да узаконят производството си, но държавните органи и местните власти се опитват да защитят населението и не искат да допуснат опасното производство, което може да застраши здравето на хората.

Сагата с „Континвест“ и „Верея хим“

От май 2017 г. на площадката за производство на хлор в района на бившия комбинат „Ямболен“ не се осъществява дейност. Това стана ясно от проведената при областния управител среща на държавните институции и граждани с представители на фирмите „Континвест“ и „Верея хим“, които са на един и същи собственик и непрекъснато си разменят „топката“ само и само да продължи опасното производство. Срещата беше инициирана по искане на кмета на община Ямбол, който беше сезиран от граждани. Поводът е нова процедура за узаконяване на производство на същата площадка, този път за издаване на комплексно разрешително за експлоатация на “Инсталация за производство на твърд и течен алуминиев сулфат”, но на същата площадка в района на бившия химически комбинат „Ямболен“, където преди се произвеждаше хлор. Заявлението за това комплексно разрешително е качено на сайта на община Ямбол още през септември 2019 г.

Цялата сага започва преди 10 години на 7 септември 2009 г., когато на фирма „Верея хим“ е издадено комплексно разрешително от министъра на околната среда и водите за експлоатация на предприятие с висок рисков потенциал.

По думите на самия собственик Веско Цветков на тази площадка хлор се съхранява от 2002 г. „И предишния собственик и аз като негов наследник направихме всичко възможно и не допуснахме инцидент с изтичане на хлор“, изтъкна той като голяма заслуга.

Той уточни още, че през 2017 г. в предприятието са работили 68 души и то е произвело 17 т продукция, от май 2017 г. то е спряно, на площадката работят 16 души и няма производство. Според него до 2011 г. производството не е имало проблеми, те са настъпили, когато са решили да се опитат да получат комплексно разрешително. Веско Цветанов се оплака от натиск от държавата и от институционален произвол.

Отговорът на областния управител беше, че  хората в Ямбол и в близките села трябва да са спокойни, защото има държавни институции, които работят и са отговорни за опазването на живота и здравето им.

По време на срещата стана ясно още, че на 20 януари 2020 г. е направена отново проверка от различни държавни институции  на площадката, която не е установила производство на хлор.

От РИОСВ – Стара Загора съобщиха на срещата, че през годините на  фирмата са наложени 150 000 лв. наказателни санкции.

Представител на Пожарна безопасност заяви, че системата за оповестяване във фирмата досега е подала 15-16 алармени съобщения за изтичане на хлор, които са се оказали фалшиви, но са задействани всички служби.

В момента фирмата се опитва отново да възобнови производство на тази площадка, но този път на твърд и течен алуминиев сулфат, като за целта им е нужно одобрение на доклад за безопасност, за да продължат процедурата, но имат отказ, който обжалват.

Благодарение на масираната проверка през януари 2017 г. от всички институции, полиция и ДАНС по инициатива на Районна прокуратура се води наказателен процес.

В Районен съд продълава наказателно дело срещу собственика и управителя на фирмата, че са разрешили експлоатация на инсталации, които са незаконни и опасни за хората. От години строителните органи твърдят, че на площадката има незаконни инсталации, които нямат строителни книжа и затова са водени безкрайни съдебни спорове.

Хората трябва да бъдат спокойни, че опасното производство няма да бъде допуснато, но в същото време институциите трябва да продължат да бъдат бдителни, защото явно фирмата не се отказва лесно, въпреки масирания отпор на държавата.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!