BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Откриха изложбата „Далеч от Родината, с мисъл за Ямбол”

   Руско-турската война от 1828-1829г. и последвалото я масово изселване в Браила, Молдова и Южна Бесарабия на около 130 хил. души от югоизточните български земи е в основата на изложбата „Далеч от Родината, с мисъл за Ямбол”, която беше открита днес в Регионален исторически музей – Ямбол. Неин автор е Христина Женкова, уредник в отдел „Възраждане“ в РИМ – Ямбол. Художественото оформление е дело на художника Таня Косева.

    “Изложбата представя Руско-турската война от 1828-1829г. и последвалото я масово изселване в Браила, Молдова и Южна Бесарабия на около 130 хил. души от югоизточните български земи. Показано е отражението на войната върху българското население в Ямбол – периодът на Междуцарствие 19/20 юли – 2 август, първото освобождение на града от руснаците на 2 август 1829г. и масовата емигрантска вълна от Ямболско.

     Акцент на изложбата са дарителските жестове от 30-те години на 19 в. на емигранти от Ямбол или с ямболско потекло, които подпомагат образователното и културно развитие на града -фамилиите Попович, Янкови, Параскевови, Чапърови, опълченци и други ямболци, които не скъсват връзката с Отечеството и родния край”, разказва Христина Женкова.

     В оригинал посетителите ще могат да видят църковните книги „Миней” и „Апостол”, с преписки за дарителство, учебници от епохата, първата детска книжка „Гуслица” и др.

 

 

 

 

Източник: ЯмболПрес – пулсът на града

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!