BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Няма регистрирани случаи наИнфлуенца по птиците на територията на област Ямбол

Заседание на Областна епизоотична комисия се проведе днес. Заседанието е свикано във връзка с възникнали случаи на Инфлуенца по птиците на територията на област Плевен. Със заповед на Българска агенция безопасност на храните се изисква засилване превантивните мерки във всички области относно предотвратяване  проникването на болестта Инфлуенца. Първите сигнали и превантивни мерки бяха  приети още през месец декември 2020г.

Към този момент на територията на област Ямбол няма регистрирани случаи на болестта, заяви д-р Добромир Димитров, директор на ОДБХ – Ямбол. Но трябва да бъде повишено вниманието на специалистите, поради очакването за влошаване на метеорологичните условия и по-активен прелет на диви птици и разпространяване на болестта.

Въведените от ОДБХ мерки в област Ямбол на повишена епизоотична готовноств хода на заседанието докладва д-р Николай Милковски:

  1. Забрана за отглеждането на домашни птици от всички видове на открито. Забрана за отглеждане на домашни водоплаващи заедно с други домашни птици.
  2. Органите на автомобилна администрация да засилят контрола на транспортни средства превозващи птици, като изискват ветеринарномедицинско свидетелство за придвижване.
  3. Членове на ловни дружинки и служители на регионални дирекции по горите, при откриване на повишена смъртност при диви птици, трябва да информират ОДБХ.
  4. Забранява за провеждане на изложби и пазари за птици.
  5. При данни за повишена смъртност при домашни птици в личните стопанства да се информира ветеринарните служби.

        Заместник-председателят на комисията и заместник областен управител на област Ямбол, г-н Волен Дичев призова общините да заострят вниманието си за спазването на мерките в населените места. Той поиска след провеждането на Общински епизоотични комисии, кметовете на всички населени места по общини отново да бъдат информирани за предприетите мерки, за да могат да насочат вниманието си към стопаните на домашни птици. „Никой не знае, дали болестта ще достигне до нашата област, но ние сме длъжни да вземем всички превантивни мерки!“, коментира Дичев. 

        Към момента, на територията на област Ямбол има близо 700 000 птици /отглеждани във ферми – стокови кокошки носачки за яйца, родители на бройлери, патици, фазани, както и птици отглеждани в заден двор/.

 

Източник: ЯмболПрес – пулсът на града

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!