BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Нови 11 положителни проби в Ямбол, заразените станаха 67

Ямбол, 9. 05. 2020

Нови 11 положителни проби за Ковид 19 в Ямбол са потвърдени от Референтната лаборатория в Стара Загора. С тях случаите на заразени в Ямболска област станаха 67.

От последните констатирани носители на вирусната инфекция седем са жените и четири мъже, съобщават от Областния медицински съвет.

Според д-р Валентин Вълчев, зам.-директор по медицинските дейности в МБАЛ „Св. Пантелеймон“, 8 от новозаразените са настанени в болницата, останалите са в домашна изолация.

От 67 с положителни проби, 5 са починали, 6 са излекувани, 56 са активните случаи. От тях към 33 са настанени в болница, останалите са амбулаторни (лекуват се в домовете си).

В същото време в болницата има случаи на потенциални носители на вируса, за които се очаква потвърждение с PSR – тест.

На този етап МБАЛ “Св. Пантелеймон” не може да обособи трето отделение за работа с болни от Ковид 19, защото няма необходимия персонал. Опитите на ръководството на лечебното заведение да получи помощ от частните болници и от социалните заведения, са се оказали неуспешни. Кметът на Ямбол Валентин Ревански говори с медицинските сестри от детските градини и училища, като ги помоли да се отзоват на призива за помощ на болницата и им предложи допълнително възнаграждение от общината, но никой не се е съгласил, въпреки че в момента не работят.

От болницата алармират, че ако дойде още една вълна от болни към 10-15 души, може да се наложи и други отделения да се преобразуват. Ако това стане, големият проблем е, че ще трябва да се преустановяват други възможности за лечение. Държавната болница има специалисти за лечения на заболявания, които не могат да се лекуват в частните, и това крие опасност пациенти с други болести да няма къде да се лекуват в Ямбол.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!