BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Награждаване на участниците в Регионалния конкурс за детска рисунка „Обичам моя роден град“ за областите Ямбол и Сливен

Ямбол, 10.09.2020 г.

В 11:00 часа на 19 септември, събота, пред емблематичната сграда на Безистена в Ямбол ще започне церемонията по награждаване на победителите в Регионалния конкурс за детска рисунка „Обичам моя роден град“. Датата е неслучайно избрана, защото на 19 септември преди 5 години вековната сграда отвори врати с променен вътрешен облик и съдържание. Построен преди 510 години като покрит пазар, Безистенът днес е модерен културно- информационен център с интерактивен музей.

Кметовете на Ямбол и Сливен Валентин Ревански и Стефан Радев ще наградят отличените в конкурса, в който се включиха сто участници от първи до дванадесети клас. Рисунките на участниците, разделени в четири възрастови групи, представят любимо място в родния им град. Целта на проявата е да насърчава младите художници, които да разкрият таланта си и да развият творческото си въображение.

В деня на награждаването всички рисунки ще бъдат изложени около Безистена.

Определянето на най-добрите творби в конкурса се осъществи в Безистена от жури в състав: Кольо Костов, уредник в художествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол, председател, и членове: Диана Димитрова, директор дирекция „Култура, спорт, младежки дейности, туризъм и връзки с обществеността“, Сашо Казанджиев, преподавател по изобразително изкуство в среден и горен клас, Дора Чанева, главен експерт в дирекция „Образование, култура и връзки с обществеността“ – Община Сливен, Каролин Капитанова, уредник в Художествена галерия „Димитър Добрович“- Сливен.

В първа група /1,2,3 клас/ на участниците от Ямболска област в Регионалния конкурс за детска рисунка „Обичам моя роден град” на първо място е класиран Атанас Атанасов за рисунката „Игри с хвърчила“. На втора позиция е Мая Петкова, отличена за нейната творба „Летен ден в двора на църквата „Успение на Пресвета Богородица“. Третото място е присъдено на  Пламена Райчева  за „Улица „Детски свят“.

Във втора група /4,5,6 клас/ първото място е за  Кристиана Кънева, наградена за рисунката „Красотата в градския парк“. На втора позиция е Никола Димитров с творбата „Любими места от град Ямбол“. Трети е Пресиан Динев с „Безистенът“.

Призовата тройка в трета група /7,8,9 клас/  е следната: първо място: Самуил Георгиев – „Църквата „Св. Николай Чудотворец“, второ място: Алина Ставрева – „Брънековата къща“, трето място: Деница Стойчева – „Крайречния булевард“.

В четвърта група /10,11,12 клас/ на първо място в класирането е Милен Йовчев, отличен за рисунката „Разходка в парка“. Втора е Пламена Колева – „Моят любим парк“, трета е Йорданка Генкова „Съединението прави силата“.

В първа група /1,2,3 клас/ на участниците от Сливенска област в Регионалния конкурс за детска рисунка „Обичам моя роден град” на първо място е класирана рисунката на Дария Петрова „Моето любимо място къщата и паметникът на Хаджи Димитър“.

Втората позиция е за Анелия Дойчинова с творбата „Къща – музей „Хаджи Димитър“. На трето място от журито е класирана Дарена Петкова – „Скален феномен Халката“.

Във втора група – 4,5,6 клас призовото подреждане е следното: първо място- Митко Николов за рисунката „Градската градина в Сливен“, второ място: Тияна Стефанова –  „Обичам моя роден град“, трето място: Йоан Алексиев – „Спомен за Стария бряст – Европейско дърво на годината 2014“.

Подреждането в трета група /7,8,9 клас/: на първо място е Инна Дойчинова с рисунката „Регионален исторически музей Сливен“, втората позиция е за Ивана Стоянова – „Къщата на Хаджи Димитър“. Журито е присъдило трето място на Михаил Добрев за неговата творба „Сградата на Община Сливен“.

В последната, четвърта група /10,11,12 клас/, победителите са: Вероника Тодорова – първо място за „Къща на водата“, второ място: Велислава Димитрова за „Регионална библиотека „Сава Доброплодни“. Третата позиция е за Василена Петрова, наградена за „Скално образувание „Халката“.

Всички участници в конкурса ще получат грамота за участие и предметни подаръци.

Церемонията по награждаването ще бъде изпъстрена с музикалните изпълнения на ямболската Студиа по изкуствата „Белканто“ с ръководители Божидара Божилова и Мариана Андреева и младия певец Иван Едрев от Сливен с вокален педагог Милена Добрева. Той е член на клуб „Успелите деца на България“ на фондация „Димитър Бербатов“. Иван Едрев е носител на много награди от международни и национални конкурси. Две поредни години е награждаван с Годишна стипендия от Община Сливен в раздел „Изкуство“.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!