BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кметът, юрист и комисията по законност против референдум за мораториум върху 5 G мрежи в Ямбол

Ямбол, 16.02.2021 г.

Общински съвет – Ямбол ще гласува утре на извънредно заседание по внесеното искане от 14 общински съветници за провеждане на местен референдум за 2-годишен мораториум върху 5 G мрежите в Ямбол.

На 12 февруари съветниците са внесли предложение за провеждане на местен референдум с въпрос «Съгласни ли сте с двугодишен мораториум (разсрочване) на изграждането, въвеждането в експлоатация и самата експлоатация  на телекомуникационно оборудване, работещо по стандарт 5 G (пето поколение) на територията на община Ямбол.

То е направено на базата на срещи и разговори с граждански инициативен комитет към местна гражданска инициатива за мораториум върху 5 G мрежите в Ямбол.

Предложението е референдумът да се проведе заедно с парламентарните избори.

Председателят на Общински съвет, който е сред посписалите се общински съветници е уведомил кмета за постъпилото предложение и го е регистрирал в публичния регистър, а Постоянната комисия «Законност, обществен ред и противодействие на корупцията» е определена да даде становище.

Комисията е провела заседание вчера и е излязла със становище да се отхвърли решението за провеждане на местен референдум по тази тема.

Становището на кмета на община Ямбол е за отхвърляне на искането на общинските съветници, защото според него не е в правомощията на Общински съвет да налага мораториум върху изграждането на определени съоръжения на територията на общината, а ако те представляват опасност за живота и здравето на хората това следвало да се реши на национално ниво чрез законодателна инициатива.

Становището на адв. Женя Каяли е, че е спорно дали въпросът на искания местен референдум е от компетентността на органите за местно самоуправление. Според нея въпросът на искания референдум е незаконосъобразен и затова следва да бъде отказано провеждането му.

Самата комисия приема, че въпросът за провеждането на референдума се регламентира в Закона за електронните съобщения и в Закона за електронните съобщителни мрежи и физическа инфраструктура и е от компетентността на органите, посочени в тях и затова отказва провеждането на местен референдум с такъв въпрос като незаконосъобразен.

Извънредното заседание на Общински съвет ще се проведе утре от 16,30 ч.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!