BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Интерпретации на тема „Бяло“ в ХГ “Жорж Папазов”

Оригинална изложба, наречена „Бяло“ – кураторски проект на Георги Динев, беше открита на 8 октомври, в Художествена галерия „Жорж Папазов“ в Ямбол. Сред гостите бяха Добрин Вътев – председател на Дружеството на художниците в Бургас и Милчо Талев – директор на Художествената галерия в Поморие.

Експозицията представя различните творчески интерпретации на темата „Бяло“. Първите издания на изложбата се реализират през 2009 и 2011 в изложбената зала на Дружеството на художниците в Бургас, а третото – в Художествена галерия – Казанлък, а Георги Динев е директор на художествената галерия в Бургас.

„Нямам патент върху темата „Бяло“ – тя си съществува, откакто съществува изкуство“, подчерта Георги Динев. „Моята част е да организирам приятели и колеги, които имат отношение и да направим няколко изложби на тази много всеобхватна тема. Защото бялото можем да свържем с чистотата, с пролетта, със снега, с детската усмивка, с девствеността, с белите облаци, с белите птици, с нашите мечти и желания и разбира се – най-вече със светлината. Този непрекъснат човешки стремеж към самоусъвършенстване, човек да върви към познанието и светлината, към безкрая, който едва ли е в някакъв друг цвят, а ние рано или късно се устремяваме към своя създател. Много интересно да се види как тази всеобхватна тема е интерпретирана от най-различни големи автори, които се занимават с графика, живопис, скулптура“, каза при откриването на изложбата Георги Динев. Той сподели, че при първото издание изложбата е била направена в три галерии едновременно. Тогава участват предимно бургаски художници, фотографи, включително е имало и детска рисунка. Второто издание отново е в Бургас, в по-камерен състав. Тогава идва поканата от Казанлък и преди три години третото издание на изложбата е именно в Казанлък. Гостуването в други градове се оказва изключително полезен ход, тъй като там се дава приоритет на творците от региона и града да се включат в интерпретирането на тази идея. „Резултатът в Казанлък беше великолепен. По същия начин гостуваме тук в Ямбол като много от авторите за първи път участват в тази изложба“, уточни бургаският творец. Единственият от Ямбол, участвал във всички издания, е Цветан Казанджиев. Тази изложба винаги е много различна, тъй като в нея участват най-различни автори, отбеляза още нейният инициатор. Идеята е да се види кой как усеща бялото. Той подчерта, че „ние не можем да усетим бялото, ако я няма неговата противоположност, ако няма някакъв друг цвят“. Хубавото е, че авторите, без да изневеряват на стила си и на себе си, интерпретират темата.

 

 

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!