BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Изложбата „Начала“ от детски рисунки представи онлайн ХГ „Жорж Папазов“

Ямбол, 11.05.2020 г.

Изложбата „Начала“ от детска рисунки на учениците от IV г клас от НУ „Св. Св. Кирил и Методий“- Ямбол, представя днес онлайн на своята страница във фейсбук Художествена галерия „Жорж Папазов“. Идеята за изложбата и нейната концепция принадлежи на техния класен ръководител Йорданка Лесева. Експозицията е естествен завършек на заниманията на учениците по изобразително изкуство, част от които са се случили именно в галерия „Ж. Папазов“. В ролята на гид е изкуствоведът Стойка Цинкова.

Изложбата „Начала“ е посветена на 11 май, тя е празничен поздрав на учениците от IV г клас към всички останали ученици от НУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и техните учители.

Експозицията събира на едно място много начала – началото на срещата на една учителка с нейните ученици, едно начално училище, среща от която започва оформянето на един клас за 4 г. и днешното събитие – един изключителен финал.

В рисунките  присъства най-първото начало за всеки човек – неговата майка – в моменти на нежност и грижа, игри и разходки.

Друго важно начало са срещите на малките ученици с голямото изкуство в галерия „Жорж Папазов“. Показани са техни интерпретации върху декоративно изградени творби на Николай Райнов.

Темата за майчинството присъства и по друг начин – учениците са вдъхновени от двама големи художници, работили по темата – Владимир Димитров-Майстора и Пенчо Обрешков.

В изложбата са показани и образите на двамата братя Св. Св. Кирил и Методий. Децата са изобразили първоучителите в духа на иконописта.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!