BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Извънредно положение и за икономиката на Ямбол

Икономическите последствия от наложеното извънредно положение са не по-малко страшни за Ямбол, отколкото принудителните мерки за наложената карантина. Градът спазва мерките и е така опустял, както никой никога не го е виждал. Първи затвориха кафенета и ресторанти, магазините за дрехи и обувки се опитаха да работят, но жив клиент не влиза в тях и част от тях също вече са затворени.

Не работят и голяма част от сергиите по пазарите, само хранителните магазини и аптеките героийски държат жив града, защото това са и местата, които хората щат не щат посещават.

Липсата на клиенти затвори и много други бизнеси, свързани с услугите, защото в момент, когато животът и здравето на хората са под заплаха, те не мислят за друго, освен как да оцелеят и всичко останало е на заден план. Освен всичко останало част от хората, които не работят, са притеснени и за заплатите си и ограничават разходите си.

От 13 март рязко се увеличи и броят на регистриращите се безработни, но все още няма статистика за точния им брой.

Наши читатели сигнализираха, че на 23 март е имало струпване пред Бюрото по труда от чакащи да се регистрират. Директорът на „Бюрото по труда“ Татяна Чанкова така и не посмя да се чуе с репортер на вестника, като разбра, че я търсим, а секретарката й измисли всевъзможни извинения.

На 24 март „Язаки България“ разпространи новината, че спира работата в заводите си в Димитровград, Сливен и Ямбол до 5 април 2020 г. Като причини компанията сочи  – разпространение на коронавируса, въведените местни и националните здравни разпоредби и мерки за безопасност, както и спирането на производството на автомобили от страна на много клиенти на компанията.

Спирането на дейността засяга около 2470 служители в производствената база на “Язаки” в Димитровград и около 2000 служители в производствата в Сливен и Ямбол. То идва около седмица след протест на работниците в заводите и четири дни след съобщение от “Язаки”, че всички мерки са взети и работата може да продължи.

Жертва на мерките срещу  коронавируса стана и междуградският транспорт. Първоначално спряха напълно превозите между Сливен и Ямбол, след това една по една без официално предупреждение започнаха да спират и автобусните линии до София, Бургас и други областни дестинации. Последни заради липса на пътници спряха и линиите между Ямбол и селата, но това много затрудни работещите сектори, защото голяма част от работещите в Ямбол пътуват от селата.

Какви са реалните последици от това извънредно положение за ямболската икономика ще стане ясно доста по-късно, но е факт, че те ще са огромни.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!