BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Иван Кръстев Златаров – първият историограф на събитията в Бояджик – 1876 г.

Априлското въстание от 1876 година е един незабравим епизод от модерната българска история. Въстание с предатели, апостоли, реализатори и приемници на национално освободителната традиция, то заема определено решаваща роля в нашето народностно битие .

Ние, българите знаем какво се случи през април 1876 г. Това не беше първото, не беше дори и най-голямото по брой участници и географски обхват освободително усилие на нашите деди.. Но точно то доведе до онази обстановка в европейската политика, в която българите бяха изцяло и завинаги преоткрити.

Българският бунт стана общоевропейски по обществен резонанс и дипломатически усложнения, предизвика една война, опасност от общоевропейска криза и създаде последната по ред, но не и по значимост европейска държава за ХІХ век.

Погледнато в сравнителен план като мащаб, бойни действия и обхват на разпространение, въстанието бе едно не много респектиращо Империята усилие. Въпреки своята обреченост тя имаше сили и възможности да го разгроми. Особеното бе в отзвука в чужбина. За това наред с преклонението пред подвига и саможертвата на мъчениците от Април 1876 г., ние следва да вникнем в същността на външнополитическата обстановка, възникнала и развиваща се по време и след неговия разгром.

Този широк отзвук в подкрепа на българите – страдалци накара Европа да обърне по-доброто си лице към нас. И когато дипломацията не разреши въпроса за статута на българите, силата на оръжието го направи. След Освободителната война Българската държава се завърна на европейската карта и в следващите десетилетия се превърна във фактор на Европейската политика.

В летописа на въстанието се вписват имената на стотици героиq които без колебание заложиха живота си в името на светлия идеал – Свободата на Отечеството.

Ямболци дадоха свидни жертви в „голямата сватба”, и днес за нас, техните потомциq е велика чест да се поклоним пред подвига на Георги Дражев, Жеко Андреев, Захари Величков, Атанас Кратунов, Киро Икономов и др.

Скланяме глава и пред саможертвата на цяло едно село – Бояджик, дало над 170 невинни жертви.

Автор на първата книга „ Жално историческо събитие по клането в с. Бояджик”, отразяващи събитията разиграли се в селото през майските дни на 1876г. е Иван Кръстев Златаров. Написана няколко години след събитието /1866 г./, тя го показва по спомените и „ по описанието на това жално историческо събитие, очевидци и действителни мъченици на тази неправедна катастрофа” – както сам посочва в началото на произведението авторът.

Иван Кръстев Златаров е роден на 20 януари 1865 г. в Ямбол в семейството на златар и домакиня. Ранната смърт на бащата остана осем деца сираци, всяко от които само се грижи за своята прехрана и живот.

Златаров е 12-годишен когато избухва Априлското въстание. „ Юноша на 12 години, аз с ужас гледах в моя роден град виснали на бесилките млади юначни български синове от любов към Отечеството и свободата на България. Примерът на тези герои – мъченици остави силно впечатление в моята младенческа душа и ме научи как трябва да се люби нашата татковина.”

След завършване на ямболската прогимназия Ив. Златаров първоначално е търговски служещ, а след това в продължение на три години е учител в селата Иречеково и Победа. Завършва и Сливенската гимназия. По време на Сръбско – българската война 1885г. е доброволец. По същото време написва няколко стихотворения, които издава в стихосбирка „Китара”.

Още като ученик той написва „Жалното исторически събитие по клането в с. Бояджик.

През 1889 г. той вече е в Търново, където е секретар но окръжния управител. За трите години на тази длъжност успява да спести необходимите средства с които заминава за Белгия, където завършва висше образование. През 1891г. се завръща в България като „доктор на икономическите и административни науки”. Започва работа в Бургас, където освен като секретар към окръжното управление, основава и редактира сп. „Поглед”.

До 1899 г. е Окръжен управител в Троян, Плевен, Сливен и Видин.

Умира през 1944 г. като секретар на Софийската търговска камара.

При написването на книгата си за събитията в с. Бояджик Иван Кръстев Златаров е направил единственото възможно за момента- да запише спомените на оцелелите от клането жители. Независимо от всичките си недостатъци, тя в продължение на близо 90 години беше най – значителното по обем съчинение, посветено на клането в селото, а авторът първи историограф на събитието. Книгата по-късно е използвана от редица автори на общи съчинения по история на България.

Христина Женкова – РИМ Ямбол

 

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!