BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Затвориха Спешното отделение за дезинфекция заради заразена медицинска сестра

Ямбол, 19.05.2020

Спешното отделение на ямболската болница е затворено за 24 часа за дезинфекция зарази заразена медицинска сестра.

Съобщението на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ гласи: „ От 8 часа на 19 май 2020 г. до 8 часа на 20 май 2020 г. Спешното отделение се затваря за щателна дезинфекция. Спешните случаи за този период се поемат от МБАЛ “Свети Йоан Рилски” – Ямбол. Мерките са съгласувани с РЗИ – Ямбол. Неотложният кабинет ще продължи да работи по установения график“.

Нови четири положителни проби са установени за изминалото денонощие в Ямбол, с което случаите на Ковид 19 станаха 106. Сред всички заразени в региона има общо 5 медицински работници – двама лекари, две медицински сестри и един санитар, като работещи в болницата са само сестра и санитар.

Ямбол се превърна в основна тема в брифинга на Националния оперативен щаб, който тази сутрин се водеше от д-р Ангел Кунчев. Това е областта, която е на второ място по заразени за изминалия ден след София област, беше цитирана сред излекуваните – 8 случая и сред заразените медици – една медицинска сестра.

Д-р Кунчев определи като художествена самодейност без научна обосновка пръскането по въздух. Мнението му за Ямбол, макар и да не го назова пряко е: „Имаше известни вълнения по отношение на прилагането на различни мерки. Ние и сега, винаги когато областните щабове ни потърсят за съвет даваме указания какво да се прави. Някъде в желанието си да бъдат активни, да се справят, понякога предприемат мерки, които не са съвсем издържани от научна гледна точка. Масовото затваряне на големи групи хора, на квартали не винаги е много ефективно. Първо то създава страшно много организационни и хуманитарни проблеми за тия хора и второ да, може би се предпазват околните квартали, но всъщност се остава вирусът да продължи да циркулира в затворения квартал и мерките там да са по-неефективни. Много по-добре е да се работи на ниво фамилия, къща, район вътре в квартала, така както го правихме на много места, за да се избегнат всички тия неприятности. Горе долу по същия начин стоят нещата и с дезинфекционните обработки. Много по-добре, ако не знаят как точно да ги правят, има специализирани фирми, които цял живот това работят и знаят как да го направят, а не да използваме такива странни методи като масово пръскане на улици, на площади с различна техника, с коли, а пък не дай си Боже и пръскане с хеликоптери и самолети. Това малко прилича на художествена самодейност и няма никаква научна обосновка“.

Доц. Андрей Чорбанов от департамента по „Имунология” към БАН коментира по Нова телевизия пръскането от въздуха в Ямбол: „Да много успешно ще бъде срещу комари, скакалци, листни въшки, гъсеници, пеперуди, срещу всички тези вредители пръскането по въздуха е ефективно, срещу вирус е безумно. Вирусът се предава в изключително интимен контакт и не е на покрива, на поляната, на пейката, на улицата. От този аспект е абсолютно безсмислено пръскането от въздуха“.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!