BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Заразените с коронавирус рязко скочиха на 27

Заразените с коронавирус в Ямболска област рязко скочиха на 27, само за ден случаите на положителни проби бяха увеличени с 1, сред които има и деца.

На 4 май, веднага след получаване на положителните проби на 11 заразени, 10 от които са от обкръжението на починалата на 29 април 55-годишна жена, Областният медицински съвет се събра на спешно заседание и взе решение за блокиране на ромската махала в Ямбол още същата вечер.

Въведените ограничителни мерки включват района на комплекс „Райна Княгиня“ и улиците „Чая“, „Въча“, „Огоста“, „Росица“, „Тополница“, „Места“, „Тимок“, „Резовска“ и „Тича“. Достъпът на граждани и автомобили до ограничения район става чрез организирани от Областна дирекция на МВР-Ямбол контролно-пропускателни пунктове на входно-изходните точки. Преминаването през тях става само в случай на неотложност – полагане на труд, здравословни причини, за връщане на постоянен адрес. Областният щаб е разговарял с по-големите работодатели, които са дали съгласие работниците от блокирания район да бъдат пуснати в отпуск, за да не се разпространява вируса. Работещите в почистването на града ще бъдат заменени с хора от други места, за да не се допусне нарушаване в дейностите по почистване, сметосъбиране и сметоизвозване на Ямбол.

От 5 май сутринта в охраната на блокираната ромска махала се включи и жандармерия.

Започва тестване на контактните лица – само на първата починала жена те са 28, от които досега са доказани 11 с положителни проби – сина й, който е на лечение в ямболската болница и новите 11 случая.

Ден по-рано – на 3 май, в МБАЛ „Св. Пантелеймон“ беше приета с пневмония и още същия ден почина друга 55-годишна жена от ромската махала, която не е от обкръжението на първата жертва на коронавируса в Ямбол. Тя е и 17-тият случай на доказана положителна проба, която е излязла на следващия ден след нейната смърт и затова беше обявена на 4 май. Тепърва ще се установяват и нейните контактни лица.

Жената е била на лечение в частна болница в Ямбол, но при влошаване на състоянието й е откарана в МБАЛ „Св. Пантелеймон“, където настъпва смъртта й.

Броят на заразените започна да се покачва повече от края на април. На 29 беше приета в болница 55-годишна жена от ромската махала, която почина същия ден, тя беше 10-тия заразен с коронавирус в Ямболско. На 1 май бяха оповестени още четири случая – на трима строители от една фирма, които са работили на обект в София, но след направените от работодателя им PSR- проби, които са се оказали положителни, те са изпратени за домашно лечение по постоянен адрес в селата Бояджик, Роза и Джинот. Четвъртият случай е на мъж от Ямбол, който е пътувал извън областта. Всички бяха поставени под домашна карантина, защото нямаха никакви симптоми. На 4 май заразеният от Джинот е вдигнал температура и е приет в ямболската болница.

На 2 май беше оповестено, че и синът на първата починала от Ковид 19 жена, е дал положителна проба. Той беше настанен в болница с пневмония още в края на април, но положителната му проба беше доказана по-късно.

На 3 май стана ясно, че има още един мъж на 50 г. от Ямбол с Ковид 19. Той е постъпил в болница с пневмония, семейството му е поставено под карантина.

Към 4 май, когато заразените бяха още 17 на брой, в ямболската болница имаше 5 хоспитализирани пациенти с положителна проба, трима са починалите от Ковид 19, четирима се лекуват на домашен стационар, а пет от заболелите вече са излекувани и изписани.

Освен първите двама по-млади пациенти, от болницата бяха изписани 65-годишният мъж от Ямбол с онкологично заболяване и 61-годишната му съпруга и 58-годишният мъж от Окоп, който също има онкологично заболяване.

Заради увеличаване на броя на контактните лица значително е завишен и броят на карантинираните. Към 4 май те бяха 1838, от които 484 под активна карантина и 1354 с изтекли ограничителни мерки.

Диана Иванова

 

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!