BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Започват мащабни инспекции на училищата

 Започват първите инспекции на училища в България, които трябва да дадат реална картина на предлаганото образование нас. Първи на независимата експертна проверка ще бъдат подложени училища и детски градини от софийска област, след което ще се премине към учебни заведения в Ямбол. Т
Миналата година бяха направени пилотни инспекции на 88 училища и детски градини в 28-те области у нас. Тази година започват същинските инспекции, чиято цел не е да контролират и наказват директорите, а да дадат цялостна и независима експертна оценка на качеството на предоставяното от детската градина или училището образование. Новият тип проверки бе заложен в закона за предучилищното и училищно образование, като за целта в бъдеще от тях ще зависи част от финансирането на образователните институции.
За учебната 2019/2020 година са планирани между 150 и 200 инспекции. През януари и февруари догодина вероятно инспекторите ще стигнат и до училища и детски градини в ямболска област.
Инспекциите ще се извършват от един вътрешен и двама външни инспектори и ще продължават 2-3 дни. Планът за всяко посещение ще се договаря с директора, който ще знае предварително в кои дни ще бъде посетен от експертите. Обект на проверка ще са както документите - учебни програми, планове и т.н., така и самият учебен процес - ще се влиза директно в учебните часове. Планирани са и срещи в училището с общи 5 групи хора - учители, ученици, родители, ръководство и непедагогически персонал.

Източник: ЯмболПрес – пулсът на града

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!