BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ЕVN продължава дуалното обучение в Ямбол и още 9 професионални гимназии през учебната 2020/21

Ямбол, 10.09.2020

Общо 217 ученици, участващи в дуално обучение, имат възможност за професионално развитие в сферата на електротехниката и енергетиката

За 5-та поредна учебна година EVN България стартира инициатива за дуално обучение в паралелки в училища в Югоизточна България. Целта е в рамките на сътрудничеството между ЕVN и училищата да бъдат подготвени кадри за професионалното им развитие в сферата на електротехниката и енергетиката.

Досега компанията успя да изгради партньорства с гимназии в Ямбол, Бургас, Пловдив, Стара Загора, Кърджали, Смолян и Асеновград, а от 2020/21 учебна година компанията стартира партньорства с още 3 училища – в Хасково, Димитровград и Сливен. По този начин EVN България си партнира с общо 10 професионални гимназии в различни градове:

–       Ямбол, ПТГ  “Иван Райнов” – 31 ученици

–       Смолян, ПГ по техника и технологии “Христо Ботев” –17 ученици

–       Кърджали, ПГ по електротехника и електроника “Капитан Петко Войвода”  – 42 ученици

–       Стара Загора, ПГ по електротехника “Г.С.Раковски” – 16 ученици

–       Бургас, ПГ по механоелектротехника и електроника – 40 ученици

–       Пловдив, ПГ по електротехника и електроника – 32 ученици

–     Асеновград, професионална гимназия „Цар Иван Асен II” – 12 ученици

–     Хасково, ПГ по механоелектротехника “Стойчо и Кица Мирчеви”  – 14 ученици

–     Димитровград,  ПГ “Проф. д-р Асен Златаров” – 6 ученици

–     Сливен, ПГ по електротехника и електроника “Мария Склодовска-Кюри”  – 7 ученици

По този начин общо 217 деца имат възможност да използват добрите практики на дуалното обучение – едновременно обучение и работа в реална работна среда. От тях 98 ученици стартират дуално обучение за първа година.

Формата на обучение включва общообразователни часове в училищата от 8-ми до 10-ти клас и практика в реална работна среда  в 11-ти и 12-ти клас. Учениците от 8-ми до 10-ти клас имат възможност да получават стипендии за успех от ЕVN България. В 11-ти клас учениците имат 3 учебни дни и 2 дни на практика, а в 12-ти клас са 2 учебни дни и 3 дни на практика в дружеството. За проведената практика в 11-ти и 12-ти клас учениците ще получават заплащане.  Част от учениците, преминали дуална форма на обучение, вече бяха назначени за постоянно в EVN България.

Инициативата на дружеството стъпва на изграден през годините опит от съвместна работа с професионалните гимназии. Развитието на това партньорство до прилагане на дуалното обучение е поредна стъпка в подкрепа на образованието и подкрепа за учениците, учителите и училищата за още по-добрата техническа подготовка на децата.

Целта е изграждане на професионални умения в реална бизнес среда у учениците. Тези умения ще дадат възможност за професионално развитие на младежите в сферата на електротехниката и енергетиката.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!