BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Допълнителни противоепидемични мерки в Ямбол

Община Ямбол въвежда допълнителни противоепидемични мерки във връзка с усложнената епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на страната, със заповед на кмета от 23.03.2020 г.

Всички кафе-автомати и вендинг-машини, които не са в затворени административни помещения на територията на община Ямбол, ще преустановят дейност.

Контролът по спазване изискванията на чл. 8, ал. 3 и ал. 4 от Закона за закрила на детето – да не се допускат без придружител на обществени места деца, ненавършили 14-годишна възраст, след 20:00 часа и деца, навършили 14 години, но не навършили 18-годишна възраст, след 22:00 часа, ще се засили.

Всички превозвачи, в т.ч. таксиметровите, ще изпълняват строги мерки за дезинфекция на транспортните средства няколко пъти в денонощие, за спазването на които ще следят органите на полицията.

Строга дезинфекция следва да се извършва на всички банкомати на територията на общината.

Преустановяват се посещенията на паркове, градски градини, спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места, както и дворове, спортни площадки в училища, детски градини и ясли.

Органите на ОДМВР-Ямбол и РУП ще организират контролно-пропускателни пунктове /КПП/ на входно-изходните пътища на град Ямбол и ще извършват проверка за целта на пътуването на гражданите.

През контролно-пропускателните пунктове ще се пропуска преминаването на лица само в случаи на неотложност на пътуването, наложено от полагане на труд в населеното място, здравословни причини на пътуващия или негови близки, завръщане на настоящия или постоянен адрес – това следва да се удостоверява със служебна бележка /Декларация приложение №1/ от работодателя или служебен документ – карта, медицински документ или документ за самоличност.

Лицата над 60 годишна възраст при необходимост ще посещават хранителните магазини и аптеки всеки ден за времето от 08:30 до 10:30 часа.

Представителите на Общинска полиция и ОДМВР-Ямбол ще следят за спазването на мярката за достатъчно безопасно отстояние между гражзаните при реденето на хора на опашка при пазаруване, плащане на сметки, изчакване на прием при лекар и др..

Здравните медиатори, съвместно с образователните медиатори, ще се включат активно в мерките, предприети, във връзка с въвеждането на извънредно положение: те ще координират дейността си с местните кризисни щабове, особено по отношение на информацията, която образователните медиатори имат и събират за семействата, завърнали се от чужбина и които трябва да бъдат поставени в задължителна 14-дневна карантина.

Медиаторите трябва да предоставят информационни материали за COVID 19 и мерките за предпазване от заразяване, използвайки инструктажа, разработен от Националната мрежа на здравните медиатори.

Въведените задължения и ограничения важат за срока на въведеното извънредно положение – до 13 април 2020 година.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!